ΚΟΣΜΟΣ

Η συριακή αντιπολίτευση πάει στη Γενεύη

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη συμφώνησε χθες να συμμετάσχει ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός, ύστερα από ένα διήμερο διαβουλεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Συνασπισμός, ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει στο να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο σε μια πιθανή μεταβατική κυβέρνηση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Επίσης, απαίτησε την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται στις συριακές φυλακές, καθώς και να επιτραπεί η πρόσβαση σε πολιορκημένες περιοχές υπό την κατοχή των αντικαθεστωτικών στις υπηρεσίες αρωγής. Δεν έχει ορισθεί τελική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ελπίζουν για το τέλος Νοεμβρίου. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι, ωστόσο, σχολίασε ότι η συνδιάσκεψη θα καθυστερήσει αρκετά.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, χαιρέτισε ως ενθαρρυντική την απόφαση του Συνασπισμού. «Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα», σχολίασε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνασπισμού, Αχμάντ Τζάρμπα, είναι η πρώτη φορά που όλα τα μέλη υποστήριξαν την ιδέα των διαπραγματεύσεων. «Ξεκαθαρίζουμε ότι η Γενεύη πρέπει να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Ασαντ και των υποστηρικτών του, που έχουν λερωμένα τα χέρια τους με αίμα και δεν έχουν θέση στη μετάβαση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνασπισμού, Φαρούκ Ταϊφούρ. Ο Ασαντ δεν έχει εκδηλώσει διάθεση να εγκαταλείψει το αξίωμά του, με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του να τονίζουν ότι «δεν θα έρθουν στη Γενεύη απλά για να παραδώσουν την εξουσία». Η Δαμασκός έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τους αντικαθεστωτικούς «τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, αντικείμενο διαφωνίας αποτελεί μια ενδεχόμενη συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, σε δηλώσεις του στο BBC υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ξεχάσουν τις διαφορές τους σχετικά με τη Συρία, ώστε να καταπολεμήσουν τη θρησκευτική βία, η οποία «υποδαυλίζεται από ορισμένους ηγέτες σουνιτικών αραβικών κρατών» και «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων».