ΚΟΣΜΟΣ

«Οχι» CDU σε πρόταση για δημοψηφίσματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πρόταση για να επιτραπούν τα δημοψηφίσματα σε πανεθνικό επίπεδο κατέθεσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Χανς Πέτερ Φρίντριχ, από κοινού με τον Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Τόμας Οπερμαν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η σύμπνοια των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές δεν έκαμψε την πάγια αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ προς τα πάσης φύσεως δημοψηφίσματα.

Η πρόταση συνιστά να ερωτάται το εκλογικό σώμα για «ευρωπαϊκές αποφάσεις ιδιαίτερης βαρύτητας, ιδίως σε ό,τι αφορά την εισδοχή νέων κρατών-μελών, τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες και την οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η πρόταση παράλληλα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωση ψηφισθέντος νόμου σε περίπτωση συλλογής 1 εκατομμυρίου υπογραφών εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Η κοινή πρόταση αναφέρεται στην αυξανόμενη βούληση της κοινής γνώμης για συμμετοχή στις αποφάσεις στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας. Η ευρωπαϊκή πτυχή της πρότασης αντικατοπτρίζει την πολιτική των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη γερμανική συμμετοχή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, επικρίνουν τη συγκέντρωση εξουσιών στις Βρυξέλλες και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι Σοσιαλδημοκράτες, αντιθέτως, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για λόγους διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης, χωρίς να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ευρωπαϊκά θέματα.

Η πρόταση των δύο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Εσωτερικών και Εργασίας διέρρευσε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ», η οποία τη χαρακτήρισε «γιγάντια επιτυχία για τη δημοκρατία». «Είναι η πρώτη πραγματική έκπληξη των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού», παρατήρησε ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Τόρστεν Ντένκλερ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ απέκλεισαν κατηγορηματικά την πρόταση. «Είμαστε εναντίον των δημοψηφισμάτων σε πανεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γκίντερ Κριγκς στο περιοδικό «Σπίγκελ». «Ως εκ τούτου, ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα τα υιοθετήσει». Ο Κριγκς χαρακτήρισε την πρόταση «υπονόμευση των θεμελίων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Ο ειδικός επί ευρωπαϊκών θεμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, Γκίντερ Κίρχμπαουμ, προειδοποίησε ότι τα δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκά ζητήματα εγκυμονούν κινδύνους. «Θα έδιναν το έναυσμα για την εποχή του λαϊκισμού», είπε.

Το ζήτημα είναι πιο καίριο από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς στη διάρκεια της επόμενης κυβερνητικής θητείας θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για ευρωπαϊκά ζητήματα. «Είμαι βέβαιος ότι τα δημοψηφίσματα σε πανεθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να κλείσουν το επικίνδυνο χάσμα ανάμεσα στην κατεστημένη πολιτική και την κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία». «Οπως φαίνεται», σχολίασε το περιοδικό «Σπίγκελ», «αυτή η ευκαιρία θα μείνει ανεκμετάλλευτη».