ΚΟΣΜΟΣ

Απελπισία στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ. Σε 2.500 εκτίμησε τον πιθανό αριθμό των νεκρών από τον τυφώνα Χαϊγιάν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, υποστηρίζοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς οφείλονταν στη «συναισθηματική φόρτιση υπαλλήλων που βρίσκονταν πολύ κοντά στην τραγωδία». Το δράμα στα νησιά Λέιτε και Σαμάρ των Κεντρικών Φιλιππίνων συνεχίζεται, ενώ έφθασαν εκεί 270 Αμερικανοί πεζοναύτες προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των αναγκών.

«Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε επαφή με 29 δήμους, από τους οποίους δεν έχουμε αριθμούς νεκρών και αγνοουμένων, αλλά μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε έναν αριθμό 2.000 – 2.500 νεκρών», είπε ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.

Στην πόλη Τακλομπάν, που επλήγη από ανέμους ταχύτητας άνω των 300 χιλιομέτρων ανά ώρα, τα κύματα έφθασαν από δύο κατευθύνσεις σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης, που λειτουργεί παρά τις ζημιές, διανύοντας διαδρομή έξι ωρών με τα πόδια, προκειμένου να φύγουν από την κατεστραμμένη ζώνη ή να πάρουν προμήθειες.

Από σήμερα οι Αρχές ξεκινούν ψεκασμούς με αντισηπτικά, λόγω του φόβου των ασθενειών από τις σορούς των θυμάτων και τις ανοιχτές αποχετεύσεις.

Το τοπίο της πόλης, όπου οι δρόμοι δεν διαφέρουν από τα οικοδομικά τετράγωνα, καθώς παντού είναι σπαρμένα ερείπια, συμπληρώνεται από την αλλόκοτη όψη των γύρω περιοχών, όπου τα ξεριζωμένα ψηλόλιγνα φοινικόδεντρα μοιάζουν με πεταγμένες οδοντογλυφίδες.Στην πόλη που έως την Παρασκευή είχε 220.000 κατοίκους, δεν λειτουργεί παρά μόνο ένα νοσοκομείο, κι αυτό με σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού.

«Βασικά το μόνο σημάδι κράτους εδώ είναι ο στρατός» είπε ο Φιλιππινέζος λοχαγός Ρούμπεν Γκινολμπάι. «Αυτό δεν είναι καλό. Κανονικά δεν πρέπει να έχουμε εμείς την εξουσία». Τα δύο C-130 του στρατού που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο χθες αποβίβασαν περισσότερους στρατιώτες παρά προμήθειες – και οι στρατιώτες έσπευσαν να συγκρατήσουν το πλήθος που εισήλθε στον διάδρομο προσγείωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας δήλωσε χθες ότι η κατάσταση σταθεροποιείται. «Δεν έχουμε πλέον αναφορές για λεηλασίες», είπε ο Ρόξας. «Οι προμήθειες τροφίμων έρχονται. Στην πόλη φθάνουν 50.000 συσκευασίες τροφίμων την ημέρα και κάθε συσκευασία ταΐζει μία οικογένεια για τρεις ημέρες».

Η γραμματέας του υπουργείου Πρόνοιας είπε ότι η βοήθεια έχει φθάσει μέχρι στιγμής στο ένα τρίτο των οικογενειών της πόλης.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα των καιρικών φαινομένων. Πέρυσι ο τυφώνας Μπόφα σκότωσε 2.000 άτομα ενώ το 2011 η τροπική καταιγίδα Γουάσι σκότωσε 1.000. Ομως ο Χαϊγιάν (που στις Φιλιππίνες αποκαλείται Γιολάντα) ήταν ενδεχομένως ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει φθάσει ποτέ στην ξηρά.

Ενόψει του τυφώνα, η Μαριβέλ Σαράζα είχε μεταφέρει τα έξι παιδιά της σε ασφαλή περιοχή, αλλά είχε επιστρέψει στο διώροφο μπετονένιο σπίτι της, κοντά στην ακτή, ώστε να το προστατέψει. Οταν η πόλη σαρώθηκε από τον τυφώνα, η Σαράζα βρέθηκε να κολυμπάει αναζητώντας ξηρά, ενώ το σπίτι της εξαφανιζόταν. «Το σπίτι μου απλά διαλύθηκε στο νερό», είπε.

Οι Φιλιππίνες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο φυσικών καταστροφών στον κόσμο, μετά τα νησιά Βανουάτου και Τόνγκα, ενώ η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη του νερού κατά 10 χιλιοστά τον χρόνο – πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 3 χιλιοστών.