ΚΟΣΜΟΣ

Η πορεία του Ντε Μπλάζιο ώς την πολιτική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που εξελέγη στο ύπατο δημοτικό αξίωμα πριν από μερικές ημέρες, πίνει κάθε πρωί το καφεδάκι του στο εστιατόριο Little Purity του Μπρούκλιν, όπου συχνάζει από την ημέρα που ο Νικ Κολοσάκας έκανε τα εγκαίνια. Ο ιδιοκτήτης θυμάται ότι ο Ντε Μπλάζιο «δύο χρόνια αφού άρχισε να έρχεται εδώ, μου λέει: “Λατρεύω αυτό το εστιατόριο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καφές είναι φρικτός”». Ο Ντε Μπλάζιο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμφανίζεται ως ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» υπογραμμίζοντας τη διαφορά του από τον απερχόμενο δήμαρχο του Μεγάλου Μήλου, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έναν από τους πλουσιότερους Νεοϋορκέζους. Συχνά βλέπει κανείς τον ίδιο τον Ντε Μπλάζιο να βγάζει τα σκουπίδια έξω από το σπίτι του στην 11η οδό, στη συνοικία Παρκ Σλόουπ του Μπρούκλιν, ενώ παραγγέλνει πίτσα με μαύρες ελιές και συχνά νοικιάζει dvd από γειτονικό κατάστημα. Ο Ντε Μπλάζιο θα είναι ο πρώτος δήμαρχος της Νέας Υόρκης του οποίου το παιδί φοιτά σε δημόσιο σχολείο. Συχνά οργανώνει τις πολιτικές του εκδηλώσεις στο ιταλικό εστιατόριο απέναντι από το σπίτι του, ενώ η γυναίκα του, για να παρευρεθεί στην ομιλία του το βράδυ των εκλογών, διάλεξε ένα φόρεμα τοπικού σχεδιαστή.

Το Παρκ Σλόουπ με τους σκιερούς δρόμους και τα όμορφα σπίτια μοιάζει να απέχει από το Μανχάταν. Αλλωστε, πολλοί κάτοικοι του Μανχάταν μετακομίζουν εδώ, προκειμένου να βρουν λίγη ησυχία. Είναι μια από τις πιο φιλικές προς τα παιδιά συνοικίες της πόλης με υψηλή ποιότητα ζωής.

Οι τοπικοί επιχειρηματίες και οι γείτονες του νέου δημάρχου της αμερικανικής μητρόπολης λένε πως παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του πολιτικού από τη στιγμή που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο, το 2002. Σε όλη του την εκστρατεία ο Ντε Μπλάζιο προσπάθησε να ωφεληθεί από την κούραση που ένιωθαν οι δημότες από τον Μπλούμπεργκ, ο οποίος υπηρέτησε την αμερικανική μητρόπολη ως δήμαρχος επί τρεις θητείες και θεωρείται ο άνθρωπος που προσπάθησε να την κάνει πιο καθαρή, πιο ασφαλή και γενικότερα καλύτερη. Ωστόσο, επανειλημμένως βρέθηκε στο στόχαστρο έντονης κριτικής για την αμέλεια που έδειχνε όσον αφορά στις ανάγκες των φτωχότερων συνοικιών, όπου κατοικούσαν μειονότητες.