ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ για Γουόρχολ με 105 εκατ. δολάρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Διπλή καταστροφή» τιτλοφορείται το έργο του Αντι Γουόρχολ που φιλοτεχνήθηκε το 1963 και πωλήθηκε χθες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s έναντι 105 εκατ. δολαρίων, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για έργο του διάσημου εκπροσώπου της pop art. Η χθεσινή πώληση συμπίπτει με μια αυξημένη ζήτηση στην αγορά τέχνης, που έχει οδηγήσει σε καταναλωτική μανία τους συλλέκτες του είδους, συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων σε διάστημα μόλις δέκα ημερών.

Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτεθεί δημοσίως για τελευταία φορά πριν από 26 χρόνια. Απεικονίζει ένα τραυματισμένο σώμα μέσα στο εσωτερικό τρακαρισμένου αυτοκινήτου αμέσως μετά το ατύχημα. Ο οίκος δημοπρασιών δεν δημοσιοποίησε το όνομα του νέου αγοραστή του έργου. Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Γουόρχολ ήταν τα 71,7 εκατ. δολάρια, που είχε διαθέσει το 2007 πλειοδότης για το «Πράσινο φλεγόμενο αυτοκίνητο Ι». Ενα άλλο εμβληματικό έργο του με τίτλο «Coca-Cola (3)» πωλήθηκε προς 57,2 εκατ. δολάρια στον έτερο μεγάλο οίκο δημοπρασιών Christie’s, ενώ ένα από τα διάσημα πορτρέτα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ απέκτησε αγοραστή που έδωσε 20 εκατ. δολάρια.

Ενα άλλο, άτιτλο έργο, του Βίλεμ ντε Κούνινγκ αυτή τη φορά, με κόκκινα, κίτρινα και λευκά χρώματα, το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό από το 1980, πωλήθηκε προς 24,8 εκατ., λίγο χαμηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του που είχε καταγραφεί το 1977. Ολα αυτά συνέβησαν μία ημέρα μετά τα 142,4 εκατ. δολάρια που διέθεσε ανώνυμος αγοραστής για το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον «Τρεις σπουδές για τον Λούσιαν Φρόιντ», ένα ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών για έργο τέχνης. Το προηγούμενο ήταν η «Κραυγή» του Εντβαρ Μουνχ, που είχε πωληθεί πέρυσι προς 120 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας του Μπέικον, που φιλοτεχνήθηκε το 1967, αγοράστηκε από γκαλερί της Νέας Υόρκης για λογαριασμό ανώνυμου συλλέκτη. Η δημοπράτησή του κράτησε έξι λεπτά και ολοκληρώθηκε ύστερα από καταιγισμό ανταγωνιστικών χτυπημάτων.

Μόνο μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών έχουν προεδρεύσει πωλήσεων συνολικής αξίας δύο δισ. για έργα τέχνης και κοσμήματα. Αγοραστές από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά σύγχρονης τέχνης. «Μιλάμε για ένα κυνήγι θησαυρών», σχολίασε στο Reuters ο Μάικλ Φραμ, σύμβουλος σύγχρονης τέχνης και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Frahm Ltd με έδρα το Λονδίνο. «Η ζήτηση είναι αναντίρρητη και παρακολουθούμε καθημερινά την κατάρριψη νέων ρεκόρ», πρόσθεσε.

Η ενασχόληση του Γουόρχολ με τη ζωγραφική ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αρχικά ήταν επηρεασμένη από θέματα διαφημίσεων, καθημερινά αντικείμενα και την εικονογραφία των κόμικς, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της ποπ αρτ. Με πίνακες που απεικόνιζαν κουτιά σούπας της εταιρείας Campbell ή μπουκάλια Coca-Cola, απέκτησε μεγαλύτερη φήμη, και μέχρι το 1963 παρήγε μαζικά τέτοιου τύπου επιτηδευμένα κοινότοπες αναπαραστάσεις καταναλωτικών προϊόντων.