ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έπεισε τους γερουσιαστές ο Κέρι

Με τον έντονο σκεπτικισμό γερουσιαστών και των δύο μεγάλων κομμάτων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στο ιρανικό πρόβλημα ήρθε αντιμέτωπος ο Τζον Κέρι.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους γερουσιαστές να μη σπεύσουν να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχει κίνδυνος, στην περίπτωση που το Κογκρέσο ενισχύσει μονομερώς τις κυρώσεις, να καταστραφεί η ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προσέθεσε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ενισχύσουν τις κυρώσεις ή και να προσφύγουν, ως έσχατο μέσο, στη στρατιωτική βία προκειμένου να αποτραπεί ο πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν. «Επομένως, δεν χάνουμε απολύτως τίποτα αν αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η παρέμβαση του Αμερικανού αξιωματούχου δεν στάθηκε ικανή να άρει τις ενστάσεις ισχυρής επιρροής γερουσιαστών και από τις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες. «Οφείλουμε στην πραγματικότητα να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις στο Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, για να προσθέσει: «Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι κάτι που οι Ισραηλινοί θεωρούν κακή συμφωνία. Είναι σαφές ότι και οι σύμμαχοί μας στον σουνιτικό, αραβικό κόσμο εκτιμούν επίσης ότι πρόκειται για κακή συμφωνία. Κοιτάζοντας το πράγμα από καθαρά αμερικανικό πρίσμα, πιστεύω κι εγώ ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία». Αλλά και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων, τις οποίες έχει ήδη υπερψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να ανασταλεί προσωρινά η υπερψήφιση του νέου πακέτου κυρώσεων ώστε να διεξαχθεί χωρίς πρόσθετες περιπλοκές ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν, ο οποίος προβλέπεται να αρχίσει στις 20 Νοεμβρίου, στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει την εκστρατεία πιέσεων προς την Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι μια «κακή συμφωνία» μεταξύ Ούασιγκτον και Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση, αντί να την αποτρέψει.

«Θα προχωρούσα τόσο μακριά, ώστε να υποστηρίξω ότι μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δεύτερη, ανεπιθύμητη επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός ηγέτης από το βήμα του εθνικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι με την προτεινόμενη συμφωνία θα υπάρξει «μικρή» χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων προς την Τεχεράνη, με αντάλλαγμα σημαντικές υποχωρήσεις της ιρανικής πλευράς στο επίμαχο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, η πρόταση της Δύσης μεταφράζεται σε όφελος μεταξύ 20 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράν, σε σύνολο 100 δισεκατομμυρίων, που αντιπροσωπεύει το ετήσιο κόστος των υφισταμένων κυρώσεων.