ΚΟΣΜΟΣ

Ψήφισαν παραίτηση δημάρχου

Λίγο μετά την ψηφοφορία, με την οποία το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο ζήτησε από τον δήμαρχο Ρομπ Φορντ να παραιτηθεί προσωρινά, δικαστήριο της καναδικής πόλης έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που περιγράφουν το προφίλ ενός δημάρχου εριστικού, που βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος και ο οποίος επετίθετο σε δημοτικούς υπαλλήλους και διασκέδαζε με πόρνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φορντ παραδέχθηκε ότι είχε καπνίσει κοκαΐνη σε μορφή κρακ και ότι συχνά μεθούσε μέχρι του σημείου να χάνει τον έλεγχο. Ομως, αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Φορντ είπε κατ’ επανάληψη ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε υποχρεωτική άδεια του χορηγήσει το δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 37-5, αλλά το συμβούλιο δεν είναι σε θέση να καταστήσει την απόφασή του υποχρεωτική.

Η θυελλώδης συζήτηση επισκιάστηκε από τη δημοσίευση αποσπασμάτων της δικογραφίας με βάση την οποία η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες εις βάρος του φίλου και περιστασιακού οδηγού του Φορντ, Αλεξάντερ Σάντρο Λίσι. Ο Λίσι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών και εκβιασμούς.

Τα έγγραφα, που βασίζονται σε παρακολουθήσεις από την αστυνομία, αλλά και σε συνεντεύξεις με συνεργάτες του Φορντ, αναφέρουν ότι ο δήμαρχος διασκέδασε στο γραφείο του με γυναίκα η οποία πιθανολογείται ότι είναι πόρνη, πήρε κοκαΐνη σε γνωστό μπαρ στο κέντρο της πόλης και οδηγούσε κατ’ επανάληψη τζιπ Cadillac υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι συνεργάτες του είπαν στην αστυνομία ότι ανησυχούν για τη χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος από τον δήμαρχο και για την άρνησή του να δεχθεί συμβουλές, τόσο για προσωπικά όσο και για πολιτικά ζητήματα. Ο Φορντ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Ο πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του δημάρχου, Ιζαάκ Ράνσομ, ανέφερε ότι στη γιορτή του Αγίου Πατρικίου το 2012 εκλήθη στο δημαρχείο γύρω στις 9 το βράδυ. Ο δήμαρχος φαινόταν να έχει πιει μισό μπουκάλι βότκα 1,2 λίτρων και αρκετές μπίρες. Ο Ράνσομ είπε ότι στην παρέα του δημάρχου βρισκόταν και μία γυναίκα, η οποία ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν πόρνη.

Εν συνεχεία πήγαν σε μπαρ και ο Φορντ κάθισε σε ιδιωτικό χώρο με δύο γυναίκες. Ο Ράνσομ ισχυρίζεται ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης.

Αλλος συνεργάτης του δημάρχου είπε ότι κάποια άλλη ημέρα βρισκόταν στο αυτοκίνητο του δημάρχου, όταν εκείνος σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και «κατέβασε» μια βότκα 0,33 λίτρων. Ο άνδρας είπε ότι γύρισε στο δημαρχείο με άλλο μέσο.

Αλλοι συνεργάτες ανέφεραν ότι είδαν τον δήμαρχο να πίνει το οπιοειδές OxyContin και να συμπεριφέρεται περίεργα, και κάποιοι άλλοι πρόσθεσαν επίσης ότι στο γραφείο του εμφανίζονταν συχνά γυναίκες, που έλεγαν ότι είχαν καπνίσει μαριχουάνα με τον δήμαρχο και τους είχε υποσχεθεί δουλειά. Οπως φαίνεται, καμία δεν προσελήφθη.