ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν και Βίλντερς προς αναζήτηση συμμάχων

Τη συσπείρωση των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων υπό τη στέγη μιας κοινής ευρωπαϊκής ομάδας φιλοδοξούν να προωθήσουν ο Ολλανδός ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία, Γκέερτ Βίλντερς, και η Γαλλίδα ομοϊδεάτισσά του, Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Ο Βίλντερς έχει προειδοποιήσει πως «κόμματα, όπως το δικό του και το Εθνικό Μέτωπο, θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τη φιλοευρωπαϊκή ελίτ να τραγουδήσει ένα διαφορετικό σκοπό». Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Χάγη, την περασμένη Τετάρτη, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι το κόμμα της Λεπέν έχει πολλά κοινά με το δικό του: Αμφότερα επιμένουν στο σύνθημα «λιγότερη Ευρώπη, λιγότερη μετανάστευση». Ο Βίλντερς είπε ότι θέλει να βρει κοινό τόπο και να αγωνιστεί από κοινού με τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες του κατά της Ευρώπης.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο ολλανδικό κοινοβούλιο και η Λεπέν μαζί με τον Βίλντερς συμφώνησαν ότι, ενώνοντας τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την Ε.Ε. εκ των έσω. Για τη συγκρότηση ενιαίας ευρωπαϊκής ομάδας χρειάζονται τουλάχιστον 25 εκπροσώπους από 7 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. στην Ευρωβουλή, που διαθέτει 766 έδρες. Αν επιτύχουν τον στόχο τους θα καρπωθούν και τα αντίστοιχα προνόμια: επιδοτήσεις, ξεχωριστά γραφεία, χρήματα για την επικοινωνία της ομάδας, έδρες στις επιτροπές και χρόνο ομιλίας ανάλογα με τον αριθμό τους.

Το κόμμα του Βίλντερς διαθέτει τέσσερις έδρες, το Εθνικό Μέτωπο τρεις, αλλά οι ευρωβουλευτές τους δεν κάθονται μαζί στο σώμα. Η υπάρχουσα ευρωσκεπτικιστική ομάδα, «Η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, έχει μόνο 32 έδρες. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει απορρίψει ενδεχόμενη συνεργασία με τους δύο ακροδεξιούς ηγέτες, χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά εξτρεμιστές.

Επίδοξοι σύμμαχοι των Λεπέν και Βίλντερς θα μπορούσαν να είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό-φλαμανδικό κόμμα Βλάαμς Μπελάνγκ. Αντίθετα, έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα της ανατολικής Ευρώπης.

Η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει τον Βίλντερς «πιο ακραίο» στο ζήτημα του Ισλάμ από την ίδια. «Δεν έχω τίποτα εναντίον του Ισλάμ», δήλωσε πρόσφατα, μετά τη μετριοπαθή στροφή της που έχει προκαλέσει τη δημοσκοπική εκτόξευση του Εθνικού Μετώπου. Ακριβώς πριν από ένα μήνα δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές έδινε στο κόμμα της την πρωτιά στη Γαλλία με ποσοστό 24%.