ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνίες για τα «μάτια» της εκλογικής τους βάσης

«Εχει γίνει η Γερμανία περισσότερο βρετανική σε θέματα Ευρώπης;» αναρωτιέται, σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο Πολ Τέιλορ του Ρόιτερς, απαριθμώντας τα σημάδια ευρωσκεπτικισμού που αποστέλλονται από τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU): η πρόταση για τη διενέργεια ομοσπονδιακών δημοψηφισμάτων σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, που στηρίχτηκε και από το SPD και από το CSU, αλλά απορρίφθηκε από το κόμμα της Μέρκελ, το υπόμνημα που κατέθεσε το CSU για τη δυνατότητα αποπομπής από την Ευρωζώνη αδύναμων χωρών που επί μακρόν δεν πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και το γενικότερο κλίμα απροθυμίας για ουσιαστική στήριξη των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι θα πρέπει να είναι όσοι περίμεναν πως η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην επόμενη κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ θα την ενθάρρυνε να ακολουθήσει μια πιο γενναία πολιτική στην Ε.Ε.

Συνέδριο

Αυτό που δεν υπολογίζουν είναι ότι τα τρία αυτά κόμματα είναι πάνω από όλα γερμανικά, με το βλέμμα στο δικό τους ακροατήριο, το οποίο τα ψήφισε πριν από μόλις ενάμιση μήνα. Την περασμένη Πέμπτη, το SPD είχε το κομματικό του συνέδριο στη Λειψία, αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται του CSU στο Μόναχο. Ο επανεκλεγείς –με ποσοστό άνω του 84%– ηγέτης του πρώτου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ένα από τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών μεταπολεμικά στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, ενώ την ευθύνη της ήττας ανέλαβε από κοινού με τον υποψήφιο καγκελάριο, Πέερ Στάινμπρουκ. Κι έσπευσε να προειδοποιήσει τα μέλη του κόμματος πως «όσοι περιμένουν να δουν στην προγραμματική συμφωνία το πλήρες πρόγραμμα του SPD θα απογοητευτούν». Πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία προβλέπουν ότι από αύριο, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες στα δύο μικρότερα κόμματα των διαπραγματεύσεων, θα διαφανεί η διάθεση συμβιβασμού αμφοτέρων.

Το CSU, που δεν θέλει να αφήσει το πεδίο του ευρωσκεπτικισμού ελεύθερο στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 5% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, παίζει δυναμικά το χαρτί της ευρωφοβίας. Στόχος του, όμως, είναι να κάμψει τις αντιρρήσεις του σε θέματα Ευρώπης με αντάλλαγμα άλλες, βασικότερες διεκδικήσεις του, όπως για παράδειγμα η επιβολή διοδίων σε ξένους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Διαφορές

Σε θέματα Ευρώπης, οι διαφορές των τριών κομμάτων δεν είναι τόσο μεγάλες όσο σε άλλα ζητήματα, όπως τα διόδια, η διπλή υπηκοότητα για τα παιδιά των μεταναστών, η χρηματοδότηση της παιδείας. Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν πλήρως είναι να μεταθέσουν τη συζήτηση για όλα αυτά τα «αγκάθια» μετά τη Λειψία και το Μόναχο. Είναι όμως αυτή η κωλυσιεργία ένδειξη αδράνειας και ενδεχόμενης αποτυχίας των διαπραγματεύσεων;

«Das ist Deutschland (Αυτή είναι η Γερμανία)», αποφαίνεται –καγχάζοντας κυριολεκτικά– δημοσιογράφος από τη Γερμανία, ερωτηθείς από την «Κ» αν υπάρχει περίπτωση να μη σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση. «Είναι δεδομένο ότι θα συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός», επιμένει, εξηγώντας ότι οι επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των τριών επίδοξων συμμάχων θα γεφυρωθούν όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Απλώς, το CDU και ειδικά το SPD και το CSU θα πρέπει έως τότε να «πουλήσουν» στην εκλογική τους βάση το ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά.