ΚΟΣΜΟΣ

Ερανοι για τους Σύρους αντάρτες

Τα χρήματα φτάνουν είτε μέσω τράπεζας είτε σε παραφουσκωμένες σακούλες ή τσέπες. Ο Γκανίμ αλ Μτιερί, δουλεύοντας νυχθημερόν στο σπαρτιατικής λιτότητας γραφείο του, μαζεύει όλους τους πόρους και τους μεταφέρει στη Συρία προκειμένου να παραδοθούν στους αντάρτες που μάχονται τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Μτιερί είναι ένας από τους πολλούς Κουβεϊτιανούς που συγκεντρώνουν χρήματα για τους Σύρους αντάρτες. Το μικρό και πλούσιο κρατίδιο του Κόλπου έχει μετατραπεί σε ένα είδος Western Union για τους αντάρτες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που συγκεντρώνει ο Μτιερί καταλήγουν σε ομάδα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Η εξωτερική βοήθεια στις εμπόλεμες πλευρές της Συρίας βοήθησε στη συνέχιση του ένοπλου αγώνα και μετέτρεψε τη διαμάχη σε έναν πόλεμο « δι’ αντιπροσώπων» των περιφερειακών δυνάμεων, με τη Ρωσία, το Ιράν και τη λιβανέζικη Χαζμπολάχ να βοηθούν την κυβέρνηση, και τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να στηρίζουν τις βασικές ανταρτικές ομάδες.

Η εισροή χρημάτων από ιδιώτες διαδραματίζει τον ρόλο «μπαλαντέρ» στον πόλεμο, κάνοντας εντονότερες τις διαιρέσεις ανάμεσα στις ομάδες της αντιπολίτευσης και ενισχύοντας τις πιο ακραίες ομάδες. Ενώ η Δύση παραμένει διστακτική όσον αφορά στον εξοπλισμό και στη χρηματοδότηση ορισμένων ομάδων που τελικά ηγούνται της ένοπλης επανάστασης, πάρα πολλοί μαχητές εντάχθηκαν σε ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες και επαναπροσδιορίστηκαν ως μαχητές της τζιχάντ, του ιερού πολέμου,  απλώς και μόνο επειδή εκεί υπάρχουν περισσότερα χρήματα.

Οι περισσότεροι ιδιώτες δωρητές κρατούν αποστάσεις από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, υποσκάπτοντας ένα σώμα που υποτίθεται ότι θα ενοποιούσε τους αντάρτες σε μια πιο μετριοπαθή δύναμη. Ταυτόχρονα, όμως, απορρίπτουν την πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης, αλλά και τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των λοιπών δυνάμεων για ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι χρηματοδοτήσεις, που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, είναι βέβαιο ότι βοήθησαν στη διαίρεση της Συρίας δημιουργώντας ετοιμοπόλεμες ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που ελέγχουν περιοχές και ασπάζονται ακραίες ιδεολογίες και ιδέες, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους.

Οι άνθρωποι που συγκεντρώνουν χρήματα για τους αντάρτες στηρίχτηκαν πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στο Twitter, όπου αναρτούν συνεχώς εκκλήσεις για δωρεές και επεξηγούν με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα. Κάποιοι από αυτούς ζητούν εκδίκηση εναντίον των σιιτών ή των αλεβιτών του κ. Ασαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που συγκεντρώνουν τα χρήματα των δωρητών αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα λεφτά έχουν μαζέψει, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιωτικές δωρεές υπολείπονται της βοήθειας που χορηγείται από τα διάφορα κράτη, αν και τόσο Δυτικοί όσο και Αραβες αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ακριβές ποσό.