ΚΟΣΜΟΣ

Διασπάστηκε τελικά η ιταλική Κεντροδεξιά

ΡΩΜΗ. Τη διάσπαση της ιταλικής Κεντροδεξιάς επισφράγισε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια το Σάββατο, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο και τριάντα γερουσιαστές δεν ακολούθησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη νέα ενσάρκωση του κομματικού του μηχανισμού. Οι αποσκιρτήσαντες στηρίζουν την κυβέρνηση Λέτα, στοιχείο που οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώσει ότι ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα.

Στο συνέδριο του Σαββάτου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει στην κυβέρνηση με όσους επιδιώκουν να τον «εξοντώσουν πολιτικά». Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται η τελική ψήφος στην Ολομέλεια της Γερουσίας για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το σώμα, λόγω τελεσίδικης καταδίκης για φοροδιαφυγή.

Η κυοφορούμενη από τις αρχές Οκτωβρίου διάσπαση της Κεντροδεξιάς έγινε με «κόσμιους» όρους, καθώς οι δύο πλευρές δεν απέκλεισαν μελλοντική συνεργασία. Το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία μοιάζει με κινούμενη άμμο, μετά και το τελευταίο ράπισμα που εισέπραξε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος αρμόδιος για τον Ελεγχο των Εθνικών Προϋπολογισμών, Ολι Ρεν, επέστρεψε στη Ρώμη το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 ως απαράδεκτο, δηλώνοντας ότι τα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους δεν είναι αρκετά δραστικά. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν δέχθηκαν να εξαιρέσουν τις δαπάνες 3 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις από τους υπολογισμούς, αξιώνοντας να μη γίνουν οι δαπάνες αυτές.