ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ανοιχτός ο δρόμος για συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι ανοιχτός, δήλωσε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με αφορμή τον τρίτο μέσα σε ένα μήνα γύρο των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, ο οποίος προβλέπεται να αρχίσει σήμερα στη Γενεύη. Στο μήνυμά του, ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο λαός της χώρας του «επέλεξε το περασμένο καλοκαίρι, μέσω της ψήφου του (υπέρ του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί), τον εποικοδομητικό διάλογο, δίνοντας την ιστορική ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα για αλλαγή πορείας». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι να διεξαχθούν «σε ισότιμη βάση, με αμοιβαίο σεβασμό».

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Θέλουν παραίτηση κυβέρνησης

ΣΟΦΙΑ. Εκδηλη η δυσαρέσκεια των Βουλγάρων στα ποσοστά της πρόσφατης δημοσκόπησης της Gallup International. Περίπου οι μισοί εκ των 1.012 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου –δηλαδή το 48% των ερωτηθέντων– υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι πρέπει να παραιτηθεί. «Παρατηρούμε μια αύξηση στην κοινωνική αγανάκτηση. Οι νέες διαδηλώσεις προσείλκυσαν περισσότερους φοιτητές και έπληξαν περαιτέρω τη δημοτικότητα της κυβέρνησης», σχολίασε ο Πάρβαν Σιμεόνοβ, αναλυτής της Gallup International. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Απελευθέρωση επτά ακτιβιστών

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Την απελευθέρωση με εγγύηση επτά εκ των συνολικά τριάντα ακτιβιστών της Greenpeace, που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για πειρατεία, αφού επιχείρησαν να ανέβουν σε μία ρωσική εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, αποφάσισε το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης. Τρία άτομα που θα απελευθερωθούν είναι ρωσικής καταγωγής, ενώ ελεύθεροι επίσης θα αφεθούν η Βραζιλιάνα Αννα Πάουλα Μασιέλ, ο Νεοζηλανδός Ντέιβιντ Χάουσμαν, ο Αργεντίνος Μιγκέλ Ερνάν Περς και ο Πολωνός Τόμας Ντζιεμιαντσούκ. Η εγγύησή τους ορίστηκε στα 45.000 ευρώ για τον καθένα. Η οικολογική οργάνωση από την πλευρά της ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταβάλει αμέσως την απαιτούμενη εγγύηση, ώστε να απελευθερωθούν οι πρώτοι ακτιβιστές. «Δεν γνωρίζουμε σε τι συνθήκες θα ζουν οι φίλοι μας, αφού αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι και ότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ, Κούμι Ναϊντού.