ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ταχρίρ, για να τιμήσουν τους νεκρούς

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου χθες για να τιμήσουν τη μνήμη των 42 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους δύο χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στη στρατιωτική εξουσία της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, καθώς και για να καλέσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Είμαστε εδώ για να τονίσουμε τους στόχους της επανάστασης και να δηλώσουμε ότι τα αιτήματά της -το ψωμί, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία- δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί», σχολίασε ένας διαδηλωτής. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων κρατούσαν πανό με τις φωτογραφίες εκείνων που πιστεύουν ότι πρόδωσαν την επανάσταση – τους συνεργάτες του Μουμπάρακ, το στρατιωτικό συμβούλιο, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σχετικά σχόλια κατέκλυσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλήθος της πλατείας Ταχρίρ προσπάθησαν να εισχωρήσουν και υποστηρικτές του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει υποσχεθεί σταθερότητα και ελεύθερες εκλογές. Οι παρόντες, ωστόσο, τους απομάκρυναν βίαια και πολλοί σχολίασαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιτρέψει την ατιμωρησία στην Αίγυπτο. Επίσης, αρκετοί εξέφρασαν επικριτικές απόψεις σχετικά με την καταστολή των υποστηρικτών και των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Δεν υποστηρίζω την Αδελφότητα, αλλά αισθάνομαι συμπόνια γι’ αυτούς ύστερα από τα γεγονότα στην κατασκήνωση των διαδηλωτών στο Ραμπά αλ Ανταουίγια», είπε ένας μαθητής που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Ηταν μια φρικτή σφαγή. Υπήρχε περισσότερη ελευθερία επί Μόρσι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είχε δημιουργήσει ελπίδες για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η μεταβατική πορεία της χώρας προς αυτήν έχει αποδειχθεί ασταθής και οδήγησε σε ποικίλες συγκρούσεις, απομονώνοντας τμήματα της αιγυπτιακής κοινωνίας και προκαλώντας πόλωση. Την ίδια στιγμή, η συνεχής αβεβαιότητα που βιώνει το κράτος έχει βλάψει την οικονομία του, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, ενώ τα ερωτήματα για τη δυνατότητα δέσμευσης της Αιγύπτου σε μια πορεία εκδημοκρατισμού όλο και αυξάνονται.