ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη στο «μενού» της γαλλοϊταλικής συνόδου

ΡΩΜΗ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθώς και έντεκα υπουργοί από κάθε χώρα, συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη, σε μια σύνοδο κορυφής στο «μενού» της οποίας περιλαμβάνονταν διμερή αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Στη διάρκεια των συσκέψεων, έξω από τις περιφρουρούμενες εγκαταστάσεις της γαλλικής πρεσβείας και του πρωθυπουργικού γραφείου σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που ζητούν να μη κατασκευαστεί η σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ των δύο χωρών.

Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου περιέγραψε την Ευρωζώνη ως «μη αναστρέψιμη ιστορική και πολιτική διαδικασία» και αναφέρθηκε στην ανάγκη «εμβάθυνσής» της με την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ουσιαστική δυνατότητα χρηματοδότησης πολιτικών και επενδύσεων που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μεσοπρόθεσμα χρειάζεται ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο ικανό να απορροφά τα οικονομικά σοκ».

Διεσώθη η Καντσελιέρι

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε καλά για τον Ιταλό πρωθυπουργό Λέτα, ο οποίος έπεισε τη Βουλή να μην αποπέμψει την υπουργό Δικαιοσύνης Αννα-Μαρία Καντσελιέρι, η οποία κατηγορούνταν για ευνοιοκρατική μεταχείριση προσωπικών της φίλων. Η διάσωση της Καντσελιέρι ήταν αφορμή οργισμένων επιθέσεων διαδηλωτών εναντίον των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα, στους δρόμους βρέθηκε το κίνημα «Νο Tav» (όχι στο τρένο υψηλής ταχύτητας), το οποίο υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Ενα από τα πανό των διαδηλωτών εμφάνιζε τη Γαλλία και την Ιταλία να σφίγγουν τα χέρια πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Κούνεο-Νίκαια. Πρόκειται για την υπάρχουσα γραμμή, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί με πολύ μικρότερο κόστος από ό,τι το Tav, το οποίο απαιτεί διάνοιξη πολλαπλών σηράγγων.

Το έργο προβλέπεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για το σιδηροδρομικό ταξίδι από το Παρίσι στο Μιλάνο. Στο χθεσινό ανακοινωθέν, οι δύο αρχηγοί χαρακτήρισαν την έναρξη κατασκευής του έργου «προτεραιότητα».