ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κάνει πίσω στη συμφωνία με την Ε.Ε.

ΚΙΕΒΟ. Την αναστολή των προετοιμασιών για την υπογραφή ιστορικής εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας ότι θα επαναλάβει τις οικονομικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η διπλωματική αυτή μεταστροφή σημειώνεται οκτώ μόλις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή του συμφώνου με την Ε.Ε. από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που θα σηματοδοτούσε τη στροφή του Κιέβου προς τη Δύση. Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ αναφέρει ότι η απόφαση πάρθηκε «με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας», καταλήγοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με τα μέλη της ρωσικής τελωνειακής ένωσης και τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που συγκεντρώνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, λέγοντας ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Κίεβο, αν και η πρωτοβουλία ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Μόσχα καλωσορίζει την επιθυμία της Ουκρανίας για σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας καταψήφισε νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε τη μετάβαση της έγκλειστης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, στη Γερμανία για να εξασφαλίσει εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη. Αυτό τον όρο είχαν θέσει ως προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε από τη μεριά του προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέου «πολέμου φυσικού αερίου», εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση υπέγραφε τη συμφωνία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και σύμμαχος της Τιμοσένκο, Αρσένι Γιατσένιουκ, χαρακτήρισε «προδοτική» την κυβερνητική στάση, προμηνύοντας την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Γιανουκόβιτς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που βρισκόταν χθες στη Βιέννη σε επίσημη επίσκεψη, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διπλωματική στροφή του Κιέβου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γιανουκόβιτς παίζει παιχνίδι εντυπώσεων, με στόχο να αντλήσει όσο περισσότερες υποχωρήσεις μπορεί από τους Ευρωπαίους. Πολλά γειτονικά κράτη, όπως η Πολωνία, επιθυμούν διακαώς την υπογραφή εμπορικού συμφώνου με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Αλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σουηδία, όμως, εκτιμούν ότι η Ουκρανία οφείλει να σεβασθεί τα δικαιώματα της Τιμοσένκο και να εγκαταλείψει την πρακτική της «επιλεκτικής Δικαιοσύνης».