ΚΟΣΜΟΣ

Σκλάβες σε σπίτι στο Λονδίνο επί τριάντα χρόνια

Συγκλονίζει τη Βρετανία η πρωτοφανής υπόθεση τριών γυναικών που διασώθηκαν ύστερα από τριάντα χρόνια κράτησης σε συνθήκες σκλαβιάς σε ένα σπίτι του Νότιου Λονδίνου. Υπεύθυνο για το ειδεχθές αυτό έγκλημα είναι ένα ζευγάρι 67χρονων, μη βρετανικής υπηκοότητας, που συνελήφθη νωρίτερα την Πέμπτη, αλλά αφέθηκε ελεύθερο με εγγύηση την επόμενη ημέρα εν αναμονή των συμπληρωματικών πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι τρεις γυναίκες -μία 69χρονη από τη Μαλαισία, μία 57χρονη Ιρλανδή και μία 30χρονη Βρετανίδα- κρατούνταν περιορισμένες στο σπίτι του ζευγαριού διατηρώντας ελάχιστες ελευθερίες και πιθανότατα δεν είχαν κάποια επαφή με τον έξω κόσμο. Οι Αρχές εντόπισαν τις αιχμάλωτες γυναίκες, αφού ένα από τα θύματα βρήκε το θάρρος να τηλεφωνήσει στην οργάνωση Freedom Charity, για την οποία είχε πληροφορηθεί από ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τους εξαναγκαστικούς γάμους. Αφού ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό της οργάνωσης, οι δύο εκ των γυναικών κατόρθωσαν να το οδηγήσουν στο σπίτι των 67χρονων. Η αστυνομία απελευθέρωσε τις τρεις γυναίκες στις 25 Οκτωβρίου. «Πέρασε ένα χρονικό διάστημα ώς τη σύλληψη του ζευγαριού επειδή χρειαστήκαμε χρόνο για να δουλέψουμε με τα πρόσωπα αυτά, που φέρουν μεγάλα ψυχικά τραύματα, και επειδή ήταν πολύ δύσκολο να εξακριβώσουμε τα γεγονότα», σχολίασε ο ντετέκτιβ Κέβιν Χάιλαντ.

Τα θύματα της απαγωγής δεν φέρονται να υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ή να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Αγνωστη παραμένει και η καταγωγή της Βρετανίδας, η οποία πιθανώς έχει διανύσει όλο το διάστημα της ζωής της σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις γυναίκες υπέστησαν σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Το ζευγάρι, που φέρεται να έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν τη δεκαετία του 1970, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξαναγκασμό σε καταναγκαστική εργασία και υπαγωγή προσώπων σε καθεστώς δουλείας. «Ανακαλύπτουμε τις λεπτομέρειες μιας περίπλοκης και αποτρόπαιης εικόνας ψυχολογικού ελέγχου που διήρκεσε για πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Στιβ Ρόντχαους.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της έρευνας απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η αστυνομία δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες διαβίωσης των τριών γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να είναι τόσο τραυματισμένες από την εμπειρία, που αδυνατούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. «Φαίνεται πως ζούσαν σε μια μορφή ελεγχόμενης ελευθερίας, αλλά ερευνούμε τον βαθμό αυτής», εξήγησε ο Χάιλαντ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την υπόθεση «εντελώς αποκρουστική».

Η επικεφαλής της Freedom Charity, Ανίτα Πρεμ, σχολίασε ότι τα θύματα προσπαθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να βρουν έναν τρόπο διαφυγής. «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς πώς ένα τέτοιο πράγμα μπορεί να συμβαίνει στο Λονδίνο εν έτει 2013», τόνισε η Πρεμ. Οπως είπε, οι γείτονες δεν γνώριζαν για το τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο φαινομενικά φυσιολογικό σπίτι του ζευγαριού. «Ηταν απλώς ένα συνηθισμένο σπίτι σε έναν συνηθισμένο δρόμο», πρόσθεσε. Οι τρεις γυναίκες θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε έναν κανονικό τρόπο ζωής. Το ζευγάρι θα παραμείνει ελεύθερο με εγγύηση έως τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες.