ΚΟΣΜΟΣ

Το HealthCare.gov ασθενεί

Για τον κίνδυνο αποτυχίας της ιστοσελίδας HealthCare.gov –ακρογωνιαίου λίθου της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης από τον πρόεδρο Ομπάμα– είχε προειδοποιήσει, τον Μάρτιο, ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου η εταιρεία συμβούλων ΜcΚinsey.

Η έκθεση της εταιρείας συμβούλων διαπίστωνε τότε την έλλειψη προόδου λόγω διοικητικής ολιγωρίας και «απουσία διαφάνειας». Την άνοιξη, στελέχη της προεδρίας είχαν πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Η κυβέρνηση Ομπάμα φιλοδοξεί να προσφέρει, μέσω καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικής επιλογής, καθολική υγειονομική κάλυψη στους κατοίκους της χώρας.

Οι συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων βελτίωσαν κάπως την κατάσταση, καθώς έως τα μέσα Νοεμβρίου 50.000 πολίτες είχαν επιλέξει ασφαλιστική κάλυψη μέσω της σελίδας HealthCare.gov, από 27.000 όλο τον μήνα Οκτώβριο.

Ο αριθμός αυτός παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερος από αυτόν που φιλόδοξα είχε προβλέψει ο Λευκός Οίκος. Τεχνικοί λογισμικού και δικτύων εντόπισαν περισσότερες από 600 δυσλειτουργίες, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση του υπουργείου Υγείας για εγγραφή ποσοστού 75% των δικαιούχων στο νέο σύστημα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου μοιάζει ακατόρθωτη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και τεχνικοί που εμπλέκονται στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών επιμένουν ότι οι επικρίσεις είναι υπερβολικές και αποκρύπτουν πολιτικά κίνητρα, με στόχο την αποθάρρυνση δικαιούχων από το σύστημα «ασφαλιστικών ανταλλαγών». Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν, όμως, και από τα δύο κόμματα.

Σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες Κινέζων χάκερ να διεισδύσουν στο δίκτυο του HealthCare.gov. Παριστάμενη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η ιστοσελίδα είναι άριστα προστατευμένη.

Η διένεξη γύρω από τον νόμο για την υγειονομική περίθαλψη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους Δημοκρατικούς. Κάθε φορά που μία κατηγορία προβλημάτων βρίσκει τη λύση της, οι Ρεπουμπλικανοί επιλέγουν νέο στόχο, όπως τη χρηστικότητα της σελίδας, τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων λόγω ασυμφωνίας στοιχείων και –τώρα– το θέμα της ασφάλειας του δικτύου από εξωτερικές επιβουλές.

Το ζήτημα της ασφάλειας μπορεί να αποδειχθεί το πιο ευαίσθητο από όλα, καθώς η ομοσπονδιακή βάση δεδομένων αποθηκεύει τα πλήρη προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη, ιδανικό λάφυρο κάθε χάκερ. Την πρώτη κιόλας ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας της ιστοσελίδας, τεχνικοί είχαν διαπιστώσει σοβαρό κενό ασφαλείας, που επέτρεπε την υποκλοπή στοιχείων…