ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Ενρίκο Λέτα

Σε όλο και πιο ταραγμένα νερά σαλπάρει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, παρά την εικόνα ενότητας που εξέπεμψε η ψήφος κοινοβουλευτικής στήριξης προς τη βαλλόμενη υπουργό Δικαιοσύνης, Αννα Μαρία Καντσελιέρι, την Τετάρτη.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι σε πρώτο πλάνο οικονομικά. Τα σημάδια ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας εξαφανίστηκαν, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η συζήτηση περί νέων δημοσιονομικών μέτρων, ως την ημέρα της ανακοίνωσής τους, την Τρίτη, το ύψος των μέτρων τριπλασιάστηκε, φθάνοντας στα 32 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2016. Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις, οι περικοπές θα αγγίξουν και την υγεία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ακόμη πού ακριβώς θα πέσει ο πέλεκυς.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν ζωγράφισε ένα Χ στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, απορρίπτοντας δημόσιες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και ζητώντας ταχύτερα βήματα μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 135% του ΑΕΠ. Λίγες ημέρες αργότερα, τα βήματα αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Λέτα. Πρόκειται για το «πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων», την πώληση μετοχών σε σειρά κρατικών επιχειρήσεων, από την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 12 δισ. ευρώ. Η μεγάλη μάχη της ψήφισης του προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα συνοδευτεί από διεργασίες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Η μπερλουσκονική πτέρυγα της Κεντροδεξιάς, που μόλις επέστρεψε στο παλαιό της όνομα (Forza Italia) στηρίζει ακόμη, τύποις, την κυβέρνηση συνασπισμού. Οταν, όμως, στις 28 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια της Γερουσίας επικυρώσει την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα, λόγω τελεσίδικης καταδίκης για φοροδιαφυγή, η παράταξή του θα περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο παραμένει υποστηρίκτρια της κυβέρνησης, ενώ στις τάξεις της προσχωρούν και στελέχη της κεντρώας «Πλατφόρμας Πολιτών» του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση.

Η νέα, πιο ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, ετοιμάζεται να δεχθεί όλο και εντονότερες επικρίσεις εκ των έσω, μετά την αναμενόμενη ανάδειξη του δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι στην ηγεσία του δημοκρατικού κόμματος στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Ρέντσι έδωσε ένα δείγμα της μελλοντικής στάσης του όταν επέκρινε σφόδρα την υπουργό Δικαιοσύνης Καντσελιέρι. Παράλληλα όμως ψήφισε την κοινοβουλευτική διάσωσή της, προσφέροντας μια ακόμη επιβεβαίωση της θεωρίας «όλοι-ίδιοι-είναι» του αντιπολιτευόμενου κωμικού Μπέπε Γκρίλο. (Η Καντσελιέρι κατηγορήθηκε ότι παρενέβη ως υπουργός Δικαιοσύνης για να βγει από τη φυλακή η κόρη εύπορου υπόδικου επιχειρηματία υποστηρικτή της).

Εν τω μεταξύ η κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή. Οι φοιτητές πραγματοποιούν συνεχείς κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο πανεπιστημίων και τις περικοπές δαπανών για την παιδεία, ενώ η άφιξη του Γάλλου πρόεδρου Ολάντ στη Ρώμη, την Τετάρτη, έδωσε αφορμή για συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τη σχεδιαζόμενη νέα σιδηροδρομική υπερταχεία σύνδεση Τορίνου-Λιόν (TAV) υποστηρίζοντας ότι το έργο είναι μια καταβόθρα κονδυλίων με βασικούς ωφελημένους τις εργολαβικές εταιρείες.

Παράλληλα, η νεανική ανεργία καλπάζει στο 40%, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τη μετανάστευση στη Γερμανία έδειξαν ότι η αύξησή της, με διψήφιο ποσοστό, για τρίτη συνεχή χρονιά, οφείλεται κυρίως σε μετανάστες από την Ιταλία και την Ισπανία. Η μετανάστευση Ιταλών στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Από την εβδομάδα που πέρασε θα μπορούσε κανείς να κρατήσει τις διαβεβαιώσεις του Ενρίκο Λέτα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και το καυστικό σχόλιο του Μπέπε Γκρίλο ότι «όλοι για μας δουλεύουν».