ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες αναρχίας στη Λιβύη

Την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, άρχισαν να εγκαταλείπουν την Πέμπτη ομάδες πολιτοφυλάκων από την πόλη Μισράτα, ύστερα από τις φοιτητικές διαδηλώσεις και τη γενική απεργία που κηρύχθηκε με αίτημα την αποχώρησή τους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τρίπολη, όταν πολιτοφύλακες με «προέλευση» τη Μισράτα άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που απαιτούσαν την αποχώρησή τους και την εκκένωση των αρχηγείων τους.

Την περασμένη Κυριακή, ο υπαρχηγός της λιβυκής αντικατασκοπείας απήχθη για λίγες ώρες, προσφέροντας απτό παράδειγμα της ακυβερνησίας που πλήττει τη χώρα δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Παρότι καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ολιγόωρη απαγωγή του Μουσταφά Νου, υπαρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, η απαγωγή αξιωματούχων έχει καταστεί συνήθης πρακτική διεκδίκησης αιτημάτων από τις αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές. Ο Νου απήχθη λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν το πώς ένοπλοι άνδρες τον πέταξαν στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου, για να εξαφανισθούν προς άγνωστη κατεύθυνση και να τον απελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.

Σχέσεις με το υπ. Αμυνας

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πίσω από την απαγωγή κρύβεται η ισχυρή πολιτοφυλακή της Ζιντάν, που διατηρεί σχέσεις με το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης. Μέλη της πολιτοφυλακής της Ζιντάν είχαν απαγάγει προσωρινά τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν τον Οκτώβριο.

Η πολιτοφυλακή της Ζιντάν ευθύνεται και για τον θάνατο των 43 διαδηλωτών της περασμένης εβδομάδας. Ανδρες της άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, που απαιτούσαν την άμεση αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα.

Την περασμένη Κυριακή, το τοπικό συμβούλιο γερόντων της Μισράτα και αυτό της πρωτεύουσας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο έδιναν διορία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές ώστε αυτές να εγκαταλείψουν την Τρίπολη, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας στην πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ταξιαρχίας «Ασπίδα της Μισράτα», Χαλίλ αλ Ρουάιτι, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί με τους άνδρες του από την Τρίπολη, παρότι η ταξιαρχία δεν συμμετείχε στις σφαγές διαδηλωτών του Σαββατοκύριακου. Η ταξιαρχία «Ασπίδα της Μισράτα» απολαμβάνει, όμως, σημαντικής αίγλης και θεωρείται μία από τις ισχυρότερες στη χώρα.

Ανησυχία

Στο μεταξύ, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Λιβύη εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι στα ανατολικά και τα νοτιοδυτικά της χώρας, ισχυρές ισλαμικές οργανώσεις έχουν βρει καταφύγιο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δραστηριοποιήθηκαν στο Μάλι, πριν από την περυσινή επέμβαση του γαλλικού στρατού.

Σε μια προσπάθεια θωράκισης των ευρωπαϊκών συνόρων από το φαινόμενο αυτό, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να προτείνουν την ενίσχυση της υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας Frontex στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου.