ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ακόμη συζητούν την προοπτική θέσπισης κατώτατου μισθού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την προοπτική θέσπισης κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο εξακολουθούν να συζητούν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού. «Αν οι διαπραγματεύσεις για έναν συνασπισμό καταλήξουν θετικά, θα υπάρξει (στη Γερμανία) ένας γενικός κατώτατος μισθός εγγυημένος από τον νόμο. Συζητούμε ακόμη τις ρυθμίσεις», δήλωσε η Μέρκελ στην ομιλία που εκφώνησε χθες στο έκτακτο συνέδριο του γερμανικού συνδικάτου IG Metall στη Φρανκφούρτη. Η καγκελάριος δεν έκανε γνωστή καμία λεπτομέρεια για τις συνομιλίες αυτές.

Ο ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Ζήτησε αναθεώρηση καταδίκης του

ΡΩΜΗ. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ζήτησε αναθεώρηση της καταδίκης του για φορολογική απάτη, δύο ημέρες πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι πιθανό να τον αποπέμψει από το σώμα για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια και να τον καταστήσει ευάλωτο σε σύλληψη. Ο μεγιστάνας κάλεσε τους συναδέλφους του γερουσιαστές να καταψηφίσουν την καθαίρεσή του, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι επονείδιστη και θα τους εκθέσει «στα παιδιά, τους ψηφοφόρους και τους συμπατριώτες» τους. Ολα αυτά ειπώθηκαν λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να του παράσχει ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγει από τη χώρα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Τεστοστερόνη και πρόωρος θάνατος

ΣΙΔΝΕΪ. Ανδρες μεγάλης ηλικίας που έχουν υπερβολικά πολλή τεστοστερόνη, όσο και αυτοί που έχουν υπερβολικά λίγη, κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο. Αντιθέτως, αυτοί που διατηρούν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον μέσο όρο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που πραγματοποίησαν έρευνα σε 3.700 άνδρες από 70 έως 89 ετών. Οι εθελοντές που είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πέθαναν ταχύτερα και ακολουθήθηκαν από αυτούς που είχαν υψηλότερα επίπεδα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν κατά πόσον η τροποποίηση των επιπέδων της ανδρικής ορμόνης με τεχνητό τρόπο θα επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Ποσόστωση σε αριθμό μεταναστών

ΒΕΡΝΗ. Εκκληση στους ψηφοφόρους, να απορρίψουν την πρόταση θέσπισης ποσόστωσης στον αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Ελβετία, απηύθυνε χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Η πρόταση αυτή, με τίτλο «Πρωτοβουλία κατά της μαζικής μετανάστευσης», κατατέθηκε από το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) και θα τεθεί υπ’ όψιν του εκλογικού σώματος σε δημοψήφισμα στις 9 Φεβρουαρίου. Ο ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ είπε χθες ότι η πρόταση του SVP «απειλεί τις επωφελείς διμερείς σχέσεις της Ελβετίας με την Ε.Ε., προκαλώντας επίσης προβλήματα στη στελέχωση ελβετικών επιχειρήσεων». Την Κυριακή, οι Ελβετοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα πρόταση θέσπισης «πλαφόν» στις αποδοχές στελεχών επιχειρήσεων.