ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Παραδοχή για το ναυάγιο με Ε.Ε. από τον Ουκρανό πρωθυπουργό

ΚΙΕΒΟ. Δημοσίως παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, ότι η χώρα του αποφάσισε να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από συνομιλίες με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αζάροφ, οι Ρώσοι ζήτησαν από το Κίεβο να «καθυστερήσει την υπογραφή, ώστε να διαπραγματευθεί μαζί τους κάποια νέα συμφωνία». Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνδεσης με τις Βρυξέλλες πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την πλευρά του είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οπισθοχώρησε από τη συμφωνία σκεπτόμενος τον αντίκτυπο που θα είχαν για το εμπόριο και την οικονομία οι τριβές στις σχέσεις με τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν ανοιχτά τη Μόσχα ότι ασκεί πολιτική και οικονομική πίεση για να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η Ρωσία υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες «εκβιάζουν» την ουκρανική κυβέρνηση υποδαυλίζοντας τις διαδηλώσεις.

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΚΑΘΕΙΡΞΗ

Ζητούν τριάντα χρόνια για τη Νοξ

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Σε τριάντα χρόνια κάθειρξη πρότειναν οι Ιταλοί εισαγγελείς να καταδικαστεί η Αμερικανίδα πρώην φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, Αμάντα Νοξ, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της Βρετανίδας συγκατοίκου της, Μέρεντιθ Κέρτσερ, το 2006. Οι εισαγγελείς, επίσης, υποστήριξαν ότι ο πρώην φίλος της Νοξ και φερόμενος ως συνεργός στη δολοφονία, Ραφαέλε Σολετσίτο, πρέπει να καταδικαστεί σε 26 χρόνια φυλάκιση, επειδή απέφυγε να κατηγορήσει κάποιον άλλο για το έγκλημα, σε αντίθεση με τη Νοξ. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρχικά αποφυλακιστεί, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε την αναίρεση της απόφασης, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί νέα δίκη. Η τελική ετυμηγορία αναμένεται τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Αλεσάντρο Κρίνι σχολίασε ότι εντοπίσθηκαν δείγματα DNA της Νοξ στη λαβή του μαχαιριού με το οποίο δολοφονήθηκε η Κέρτσερ.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Προειδοποίηση προς την Τουρκία

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι παραβάσεις κατά των βασικών ελευθεριών, με αφορμή τη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου, προειδοποίησε το Συμβούλιο της Ευρώπης την Τουρκία. Επίσης, ο επίτροπος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, εξέφρασε την ανησυχία του για την περιορισμένη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η σχετική αναφορά του πανευρωπαϊκού σώματος προστασίας των δικαιωμάτων δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες αφότου αποφασίσθηκε η συνέχιση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από «πάγωμα» ετών. «Είναι η ώρα η τουρκική αστυνομία να βελτιωθεί και σε καμία περίπτωση η βία του νόμου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται», είπε ο Μουίζνιεκς.