ΚΟΣΜΟΣ

Η Φόρτσα Ιτάλια αποχώρησε από την κυβέρνηση

ΡΩΜΗ. Πιο αδύναμη είναι και επισήμως από χθες το απόγευμα η κυβερνητική πλειοψηφία του Ενρίκο Λέτα, μετά την αποχώρηση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια από τον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, το κόμμα του 76χρονου πρώην πρωθυπουργού διεχώρισε χθες τη θέση του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Γερουσία Πάολο Ρομάνι δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση «δεν υφίστανται πλέον». Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κόμμα επρόκειτο να αρνηθεί χθες το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014.

«Ο προϋπολογισμός αυτός φτιάχτηκε μόνο για να διατηρήσουν ορισμένοι τις καρέκλες τους», φέρεται να δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους βουλευτές του. Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει σε κινητοποίηση των υποστηρικτών του στη διάρκεια της ψηφοφορίας, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις επτά το απόγευμα.

«Θα κατεβούν στον δρόμο οι πολίτες που θέλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, όχι το πρόσωπό μου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αλλά η κινητοποίησή μας θα είναι απόλυτα νόμιμη και ειρηνική».

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης καταδικάστηκε τελεσίδικα το καλοκαίρι σε ποινή φυλάκισης, μετατρέψιμη σε προσφορά κοινωφελούς εργασίας, για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή στο συγκρότημα μέσων ενημέρωσης Mediaset. Προχθές ο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι είναι «υποδειγματικός πολίτης». «Δεν απέφυγα ποτέ τους φόρους, αντίθετα έχω πληρώσει πολλούς», είπε. Ενώ πύκνωναν τα σύννεφα, ο Μπερλουσκόνι επεχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Λέτα. Η απόπειρα απέτυχε καθώς τμήμα του κόμματός του, υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο, απεχώρησε και ίδρυσε τη «Νέα Κεντροδεξιά», η οποία εξακολουθεί να συγκυβερνά με τους Δημοκρατικούς του Ενρίκο Λέτα.