ΚΟΣΜΟΣ

Συντηρείται η ένταση ΗΠΑ – Κίνας

Σε επικίνδυνα επίπεδα παραμένουν οι εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας μετά την επίδειξη αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έστειλαν στην περιοχή δύο βομβαρδιστικά τους διαμηνύοντας ότι δεν αποδέχονται τετελεσμένα γεγονότα από την πλευρά του Πεκίνου στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

«Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παρακολούθησαν στο σύνολό της τη διαδικασία (της πτήσης των αμερικανικών αεροσκαφών B-52) και προχώρησαν στην αναγνώριση των αεροσκαφών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό και πέταξαν εντός της νέας ζώνης εναέριου ελέγχου, την οποία είχε μονομερώς ανακηρύξει η Κίνα, χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινεζικές αρχές.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η επιλογή της κινεζικής ηγεσίας να μην αντιδράσει στην κίνηση αυτή των Αμερικανών σημαίνει ότι η Κίνα είναι μια «χάρτινη τίγρη» -χαρακτηρισμός που παραπέμπει στον ιστορικό αφορισμό του Μάο Τσετούνγκ για τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ επί Ψυχρού Πολέμου- ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσινγκ Γκανγκ, απέφυγε να απαντήσει.

«Ο όρος “χάρτινη τίγρη” έχει ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα. Θα πρέπει να ανατρέξετε και να δείτε γιατί ο πρόεδρος Μάο χρησιμοποίησε αυτό τον όρο», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι η κινεζική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και ικανότητα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία».

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας να ανακηρύξει νέα ζώνη εναέριου ελέγχου πάνω από μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας συνδέεται ευθέως με τις διαφιλονικούμενες νησίδες -Σενκάκου για την Ιαπωνία, Ντιαογού για την Κίνα, αλλά και για την Ταϊβάν- οι οποίες αποτελούν μήλον της Εριδος για τους δύο ανήσυχους γείτονες. Η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση στην εδαφική διαμάχη για τις εν λόγω νησίδες, συνιστώντας να λυθεί το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά και δεν ανέχεται μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κίνας σε μια ζώνη ζωτικών αμερικανικών συμφερόντων.

Πάντως, η παθητική στάση της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στην αμερικανική επίδειξη αποφασιστικότητας -αρχικά το Πεκίνο απειλούσε ότι θα λάβει «έκτακτα αμυντικά μέτρα» σε περίπτωση παραβίασης της νέας ζώνης εναέριου ελέγχου- προκάλεσε εθνικιστικές αντιδράσεις από πολλούς χρήστες του Διαδικτύου στη μεγάλη χώρα. «Ηρθαν να μας δοκιμάσουν και μας έδειξαν ότι δεν έχετε το σθένος να τους δείξετε ποιος κάνει κουμάντο», έγραφε χρήστης του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Weibo, κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. «Επιτεθείτε στους Γιαπωνέζους, είμαι έτοιμος να καταταγώ», διεμήνυε ένας άλλος πολίτης, ενώ αρκετοί ομοεθνείς του καλούσαν σε μποϊκοτάζ των ιαπωνικών προϊόντων.

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, παρέχοντας στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε έκτακτες εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στο χθεσινό κύριο άρθρο τους, οι New York Times, παρότι καυτηριάζουν τη μονομερή απόφαση της κινεζικής ηγεσίας ως «έντονα προκλητική κίνηση», επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «η υπερεθνικιστική κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε στην Ιαπωνία είναι εκείνη η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκάλεσε τις εντάσεις» στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο έστειλε σε περιπολία, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, προκαλώντας ένταση και με τις Φιλιππίνες. Το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» συνοδεύεται από δύο αντιτορπιλικά και δύο φρεγάτες, κατευθύνεται δε προς διαφιλονικούμενες, μεταξύ των δύο χωρών, περιοχές.