ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη ημερομηνία η 14η Δεκεμβρίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των 470.000 μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά στις 14 Δεκεμβρίου. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Αγκελα Μέρκελ θα εκλεγεί καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ στις 17 ή 18 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που, αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του SPD απορρίψουν τον μεγάλο συνασπισμό, είναι πιθανή η προσφυγή σε νέες κάλπες την άνοιξη.

Η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος των Σοσιαλδημοκρατών είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι θεωρίες επί του θέματος είναι δύο. Η μία είναι ότι τα μέλη θα επιστρέψουν στην κομματική ηγεσία τον λογαριασμό για την πολιτική που ακολούθησε το SPD την τελευταία δεκαπενταετία. Και η άλλη, πως τα μέλη πιστεύουν για τον μεγάλο συνασπισμό ό,τι και ο μέσος Γερμανός ψηφοφόρος, δηλαδή τον βλέπουν θετικά.

Για να ληφθεί δεσμευτική απόφαση, αρκεί να ψηφίσει το 20% των 470.000 μελών του κόμματος. Η ψήφος είναι επιστολική και έγκυρα θεωρούνται μόνο όσα ψηφοδέλτια έχουν φθάσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ώς τα μεσάνυκτα της 12ης Δεκεμβρίου.

Η προσφυγή στην ετυμηγορία της κομματικής βάσης ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου για τον επικεφαλής του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει τονίσει ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα παραιτηθεί. Η δαμόκλειος σπάθη του εσωτερικού δημοψηφίσματος, όμως, ήταν και ο μόνος τρόπος να πεισθεί η Αγκελα Μέρκελ, που εξήλθε πανίσχυρη από τις κάλπες, να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η Αγκελα Μέρκελ επέβαλε παρ’ όλα αυτά τις απόψεις της στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και, όπως όλα δείχνουν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Οι συνέπειες της απώλειας ενός τόσο σημαντικού υπουργείου μπορεί να είναι ολέθριες για την εφαρμογή της ατζέντας των κυβερνητικών εταίρων. Ισως γι’ αυτό, αντί να επιβεβαιώσει τις διαρροές, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η συμφωνηθείσα κατανομή των υπουργείων θα ανακοινωθεί μετά το δημοψήφισμα.