ΚΟΣΜΟΣ

Η σφραγίδα της Αγκελα Μέρκελ και η νίκη του SPD

Οι κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, που κορυφώθηκαν με τη 17ωρη τελική διαπραγμάτευση, οδήγησαν χθες το πρωί στη γέννηση της προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης CDU/CSU και SPD. Το τεύχος 185 σελίδων με τίτλο «Χαράζοντας το μέλλον της Γερμανίας» συνοψίστηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες ως «όχι νέος δανεισμός, όχι φορολογικές αυξήσεις».

Η προσήλωση στη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, η δέσμευση ότι το 2015 ο γερμανικός προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και η διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα σημερινά επίπεδα είναι η ξεκάθαρη «σφραγίδα» της Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε στο κείμενο της συμφωνίας. Η άνοδος της φορολογίας των υψηλότερων εισοδημάτων αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία έβρισκε σύμφωνα τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Ομως, το αίτημα ατύχησε στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να στενέψουν τα χρηματοδοτικά περιθώρια για άλλα σημεία του προγράμματος του SPD, όπως η αύξηση χρηματοδότησης των υποδομών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσήλθαν στο τραπέζι των συνομιλιών με προτάσεις που συνεπάγονταν 45 δισ. ευρώ επιπλέον δαπάνες. Αυτές στο κείμενο της τελικής συμφωνίας περιορίστηκαν στα 20 έως 23 δισ., ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού. Εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα 5 δισ. σε έργα υποδομής.

Η βασική νίκη του SPD αφορά την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ σε όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ προβλέπεται μεταβατική περίοδος διετίας για να προσαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις. Οκτώ στους δέκα Γερμανούς επικροτούν το μέτρο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο περιορισμός της ενοικιαζόμενης εργασίας στους 18 μήνες, καθώς και η εξίσωση των μισθών των ενοικιαζόμενων εργαζομένων με αυτούς του μονίμου προσωπικού μετά την παρέλευση εννεαμήνου.

Τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα φέρουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και έλεγχο των ενοικίων, που σε πολλές περιοχές αυξάνονται αλματωδώς. Συμβιβασμός επετεύχθη στο ζήτημα της διπλής υπηκοότητας μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. Ως τώρα, τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από γονείς μη Ευρωπαίους υπήκοους όφειλαν να αποφασίσουν στα 23 τους χρόνια εάν θα αποκτήσουν γερμανικό ή π.χ. τουρκικό διαβατήριο. Στο εξής, τα παιδιά αυτά θα έχουν τη δυνατότητα διπλής υπηκοότητας. «Αυτό ήταν δύσκολο για εμάς τους Χριστιανοδημοκράτες», είπε η Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «κατάρριψη ενός ταμπού». Αντιθέτως, η θέση της CDU/CSU επικράτησε στο ζήτημα του επιδόματος ανατροφής τέκνων, που δίδεται σε όσες οικογένειες δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Το SPD ζητούσε, ματαίως, την κατάργησή του και τη χρήση των κονδυλίων για κατασκευή παιδικών σταθμών.

Η βαυαρική CSU επέβαλε στο κείμενο της συμφωνίας πρόβλεψη για διόδια στους αυτοκινητοδρόμους, τα οποία θα επιβαρύνουν μόνο τους οδηγούς οχημάτων με μη γερμανικές πινακίδες. Ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ θριαμβολογούσε, σχολιαστές επεσήμαιναν ότι στην πράξη το μέτρο θα προσκρούσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο γρίφος της προγραμματικής συμφωνίας (πώς γίνεται να αυξηθούν οι δαπάνες χωρίς να αυξηθεί η φορολογία ή ο δανεισμός) λύνεται επειδή η συμφωνία βασίζεται σε σενάρια οικονομικής ανάπτυξης. «Η συμφωνία», σχολίασε Γερμανός αναλυτής, «βασίζεται στο στοίχημα ότι όλα θα πάνε καλά».