ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιταλία αποτιμούν την αποπομπή του Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ. «Προσωπική έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο» δήλωσε ότι θα απευθύνει η 28χρονη σύντροφος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φραντσέσκα Πασκάλε, μία ημέρα μετά την αφαίρεση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του καταδικασθέντος και υπόδικου πρώην πρωθυπουργού. Ο ιταλικός Τύπος αποτιμά την αποπομπή Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ως «τέλος εποχής», αν και αναλυτές προειδοποιούν ότι «ακόμη έχει έξι-επτά εκατομμύρια ψηφοφόρους στο πλευρό του».

«Θα προτιμούσαμε έναν διαφορετικό και λιγότερο πικρό επίλογο, τόσο για εμάς όσο και για την εθνική αξιοπρέπεια και την εικόνα που δίνουμε στο εξωτερικό» γράφει ο Στέφανο Φόλι στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήρθε το τέλος μιας εποχής». Η ψηφοφορία της Πέμπτης βασίστηκε στον νόμο Σεβερίνο για την εξυγίανση της ιταλικής πολιτικής ζωής, τον οποίο ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι. Ο νόμος εκείνος είχε περάσει και με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τον Αύγουστο ο 77χρονος Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τελεσίδικα σε τετραετή φυλάκιση για φορολογικές απάτες, ποινή που θα μετατραπεί σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, όμως, εκκρεμεί η έφεση της υπόθεσης εκπόρνευσης της ανήλικης Ρούμπι, για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε επτάχρονη φυλάκιση, ενώ προχωρά η εκδίκαση της υπόθεσης χρηματισμού του γερουσιαστή Ντε Γκρεγκόριο, ο οποίος το 2006 αποσκίρτησε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι. Η πιο επικίνδυνη, από την άποψη της φυλακής, υπόθεση, βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Πρόκειται για την υπόθεση δωροδοκίας των μαρτύρων στην υπόθεση Ρούμπι, που εν χορώ δήλωσαν στο δικαστήριο ότι τα πάρτι με τις πόρνες στη βίλα Μπερλουσκόνι ήταν περίπου… φιλολογικές βραδιές.

Ο επιχειρηματίας Μπερλουσκόνι είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη πολύ πριν από την κάθοδό του στην πολιτική το 1994 και σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών. Ποτέ όμως δεν είχε καταδικαστεί τελεσίδικα, βοηθούντων και νόμων που είχε ψηφίσει η κυβέρνησή του, για την ελαφρύτερη αντιμετώπιση αδικημάτων για τα οποία ο ίδιος κατηγορούνταν. «Με αυτό το παρελθόν, η τελευταία εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη», σχολίασε ο Φίλιππο Τσεκαρέλι στην εφημερίδα Repubblica.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, «η αποπομπή επικυρώνει την ιταλική κατάρα που φαίνεται ότι καθιστά αδύνατο το τέλος μιας πολιτικής εποχής χωρίς πληγές και μίση» – πρόκειται για αναφορά στην επονείδιστη αυλαία της εποχής Κράξι και στη διαφυγή του καταδικασθέντος πρώην μέντορα του Μπερλουσκόνι στην Τυνησία.

Συμπίπτει όμως η αποπομπή του Μπερλουσκόνι με το πολιτικό του τέλος; «Δεν είναι βέβαιο» γράφει η La Stampa. «Ομως ο αποκλεισμός του από το Κοινοβούλιο τον θέτει σε δυσχερή θέση. Και αν δεν πρόκειται για το τέλος, τότε είναι σαφές πως πρόκειται για την αρχή μιας πιθανόν ταχείας πτώσης». «Τουλάχιστον για τώρα» σχολίασε ο Ρομπέρτο Ντ’ Αλιμόντε. «Ο Καβαλιέρε φεύγει από το Κοινοβούλιο αλλά όχι από την πολιτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ακόμη στο πλευρό του έξι-επτά εκατομμύρια πιστούς ψηφοφόρους».