ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικό νομοσχέδιο για ποινικοποίηση πελατών ιερόδουλων

ΠΑΡΙΣΙ. Αρχισε χθες η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου ποινικοποίησης των πελατών ιερόδουλων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση.

Η κείμενη νομοθεσία στη Γαλλία αντιμετωπίζει την πορνεία ως νόμιμη δραστηριότητα, απαγορεύοντας όμως την άγρα πελατών, τη μαστροπεία και την εκπόρνευση ανηλίκων. Η εισηγήτρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Μοντ Ολιβιέ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και στην προστασία της πλειονότητας ιερόδουλων, που έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ. Οι πολέμιοι του νομοθετήματος επισημαίνουν ότι αυτό θα υποχρεώσει τις ιερόδουλους να καταφύγουν στην παρανομία, αυξάνοντας τους κινδύνους που ήδη αντιμετωπίζουν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να μεταχειρίζεται το σώμα του κατά το δοκούν.

«Οι επικριτές του νομοσχεδίου διακρίνονται για την υποκρισία τους. Πώς μπορεί η υποδούλωση ενός ανθρώπου να χαρακτηρίζεται θεμιτή; Πώς μπορείτε να θεωρείτε ότι μία γυναίκα που υφίσταται διείσδυση 10 με 15 φορές την ημέρα διάγει “χλιδάτη” ζωή;» ανέφερε η κ. Ολιβιέ.

Διαδηλώσεις πολεμίων και υποστηρικτών του νόμου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν χθες το βράδυ μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τον νόμο να αναμένεται να περάσει στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ισως το πλέον αμφιλεγόμενο εδάφιο του νόμου είναι αυτό που ορίζει χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ για τους πελάτες ιερόδουλων και 3.000 ευρώ για όσους υποτροπιάσουν.

Ο νέος νόμος θα αποποινικοποιήσει επίσης την «παθητική άγρα πελατών», εστιάζοντας τις νομικές κυρώσεις αποκλειστικά στον πελάτη. «Θέλουμε να αποθαρρύνουμε τους πελάτες, ώστε να μη χρηματοδοτούν τα δίκτυα πορνείας, ενώ προσφέρουμε κίνητρα (άδεια παραμονής κ.λπ.) σε όσες ιερόδουλους επιθυμούν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους», είπε η κ. Ολιβιέ.

Στις αρχές του μήνα, ανοικτή επιστολή 60 διασημοτήτων, μεταξύ τους η Κατρίν Ντενέβ και ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ, ζητούσε την καταψήφιση του νόμου.