ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκάμπριελ εκνευρίστηκε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών, με το οποίο τα μέλη του κόμματος καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης, στάθηκε αφορμή για έντονη τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του δικτύου ZDF, Μαριέτα Σλόμκα.

Οι απόψεις διίστανται ως προς το τι ήταν αυτό που εξενεύρισε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάνοντάς τον να δηλώσει «τέρμα οι ανοησίες». Ηταν το θέμα της συζήτησης, το μεγάλο «μήπως» -μήπως η βάση απορρίψει τη συμφωνία συγκυβέρνησης- ή ήταν η εμμονή της δημοσιογράφου σε μια πτυχή του ζητήματος την οποία ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε στερούμενη σοβαρότητας;

Η Σλόμκα ρώτησε αν είναι σωστό μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις οποίες ψήφισαν δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι. Ο Γκάμπριελ απάντησε ότι η προσφυγή στη βάση είναι πολύ πιο δημοκρατική από τις διαδικασίες που ακολουθεί το CDU και το CSU. «Εκεί αποφασίζουν ακόμη λιγότεροι άνθρωποι», είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Οταν η Σλόμκα εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ο Γκάμπριελ απάντησε «μη μου κρατήσετε κακία, αλλά δεν μπορώ να πάρω αυτά τα επιχειρήματα στα σοβαρά».

Οταν η Σλόμκα επέμεινε, ο Γκάμπριελ είπε «κάντε μου τη χάρη, να τελειώνουμε με αυτές τις ανοησίες». Οταν η δημοσιογράφος επανήλθε λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαροί συνταγματολόγοι που εκφράζουν τέτοιες αμφιβολίες, ο Γκάμπριελ το διέψευσε και η Σλόμκα του αντιγύρισε: «Πρωτότυπη επιχειρηματολογία, να λέτε ότι λέω ανοησίες». Ο Γκάμπριελ εν συνεχεία κατηγόρησε τη Σλόμκα για μεροληψία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που στις συνεντεύξεις σας με τους Σοσιαλδημοκράτες επιχειρείτε να μας βάλετε λόγια».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Σλόμκα ότι επέμεινε στις ερωτήσεις της», έγραψε ο Στέφαν Κουζμάνι στο περιοδικό «Σπίγκελ». «Αλλά η επιμονή της στο αμφίβολο επιχείρημα ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό ήταν ατυχής. Αν την επόμενη φορά η Σλόμκα είναι όχι μόνο επίμονη, αλλά επίμονη με σωστά επιχειρήματα, θα μπορούμε να μιλάμε για καλή τηλεοπτική δημοσιογραφία».

Σε υποστήριξη του Γκάμπριελ προσέτρεξε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο επικεφαλής του βαυαρικού CSU. Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι υπέγραψαν την Πέμπτη τη συμφωνία συγκυβέρνησης, ενώ ο Ζεεχόφερ έχει δηλώσει ότι αν το εσωκομματικό δημοψήφισμα εγκριθεί, θα αρχίσει να μιλάει στον Γκάμπριελ στον ενικό.

Ο Ζεεχόφερ χαρακτήρισε τη συζήτηση «κακής ποιότητας» και διερωτήθηκε πώς μπόρεσε η Σλόμκα να αμφιβάλει για τη συνταγματικότητα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

«Αν η απόφαση των μελών ενός κόμματος είναι ενάντια στο Σύνταγμα, τότε ο δικός μας τρόπος απόφασης είναι δύο και τρεις φορές αντισυνταγματικός», είπε ο Ζεεχόφερ, χαρακτηρίζοντας «απολύτως» νομιμοποιημένο το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών. Στο δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών ψηφίζουν 474.000 μέλη, στη συνεδρίαση του CSU για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας λαμβάνουν μέρος 400 στελέχη, ενώ στην αντίστοιχη συνεδρίαση του CDU περίπου 100 στελέχη.

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών θα διενεργηθεί δι’ επιστολικής ψήφου και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις 14 Δεκεμβρίου.