ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλό πρόστιμο στον Ζανγκ Γιμού γιατί έχει 3 παιδιά

ΠΕΚΙΝΟ. Χρηματικό πρόστιμο ύψους 913 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε στον διάσημο Κινέζο σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού, υπεύθυνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, επειδή απέκτησε τρία παιδιά παραβιάζοντας την αυστηρή κινεζική πολιτική, με την οποία επιβάλλεται στα ζευγάρια να έχουν μόνο ένα παιδί.

Ηδη εδώ και ένα μήνα η υπηρεσία οικογενειακού προγραμματισμού στην πόλη Γούξι της ανατολικής Κίνας, από την οποία κατάγεται η σύζυγός του Ζαν Τσεν Τιν, είχε ανακοινώσει στον σκηνοθέτη ότι πρόκειται να του επιβληθεί πρόστιμο, χωρίς ωστόσο να προκαθορίσει το ποσό. Ηδη ο διάσημος σκηνοθέτης άσκησε έφεση στην απόφαση.

Τη χρονιά που πέρασε, πολλοί ασχολήθηκαν με την οικογενειακή κατάσταση του Ζανγκ και δεν ήταν λίγες οι διαδικτυακές αναφορές που τον έφεραν να έχει έως επτά παιδιά. Αν αυτό ήταν αλήθεια θα βαρυνόταν με πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο, αναφέρει και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Ακόμα, όμως, και αν δεν επιβεβαιώθηκαν οι αναφορές αυτές, άρκεσαν για να ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι εναντίον του Ζανγκ. Μάλιστα, η υπηρεσία οικογενειακού προγραμματισμού είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι ήταν αδύνατος ο εντοπισμός του διάσημου σκηνοθέτη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ζανγκ ζήτησε συγγνώμη που απέκτησε τρία παιδιά και υπογράμμισε πως ήταν πρόθυμος να καταβάλει οποιαδήποτε πρόστιμο του επέβαλλαν.

Οπως έγινε γνωστό, έχει στη διάθεσή του τριάντα ημέρες προκειμένου να καταβάλει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, το οποίο υπολογίστηκε –αξίζει να σημειωθεί– λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του κατά τα τρία χρόνια που γεννήθηκαν τα παιδιά του.

Ο Ζανγκ Γιμού υπήρξε στο παρελθόν το «κακό παιδί» του κινεζικού κινηματογράφου. Οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Κίνα, αλλά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε «αγαπημένο παιδί» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, παρότι πολλά ακούγονταν για τις ευκαιριακές εξωσυζυγικές περιπέτειές του με διάφορες ηθοποιούς.