ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αλφάνο ρίχνει το γάντι στον Ρέντσι

16s7alf

 ΡΩΜΗ. Ευθεία πρόκληση προς το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ή όχι τον Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο. Ο Αλφάνο, πρώην δελφίνος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απηύθυνε επίσης έκκληση για ανασχηματισμό.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει αν ο Λέτα είναι ο αναγνωρισμένος πρωθυπουργός», είπε ο Αλφάνο. «Αν είναι έτσι, συνεχίζουμε. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κύκλους και να κρατάμε την Ιταλία μετέωρη».

Ο κεντροδεξιός Αλφάνο αποσπάστηκε από την παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Οκτώβριο, συμμαχώντας με τον Δημοκρατικό Λέτα ώστε να επιβιώσει η ιταλική συγκυβέρνηση. Ούτε ο Αλφάνο ούτε ο Λέτα έχουν συμφέρον από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το τοπίο όμως έχει ανατραπεί μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος από τον φιλόδοξο δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι δηλώνει ανοιχτά την επιθυμία του να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, αμφισβήτηση που έδωσε τροφή στα σχόλια του Αλφάνο περί «αναγνωρισμένου πρωθυπουργού». Παράλληλα αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί ανασχηματισμού, ο οποίος θα αντανακλά τις προτεραιότητες του Ρέντσι και θα απομακρύνει υπουργούς των οποίων το όνομα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως η υπουργός Γεωργίας Νούντσια ντε Τζιρόλαμο.

Ενώ η Ντε Τζιρόλαμο υφίσταται κριτική για τους πολιτικούς χειρισμούς της στο ζήτημα των διορισμών, μια συνάδελφός της, η υπουργός Ενσωμάτωσης, Τσέτσιλε Κέγκε, επικρίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος της επιδερμίδας της. Η 49χρονη Κέγκε, που γεννήθηκε στο Κογκό, έχει την «τιμή» να παρακολουθείται επί καθημερινής βάσεως από την εφημερίδα της Λέγκας του Βορρά «Λα Παντάνια», η οποία δημοσιεύει το πρόγραμμά της, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να την αποδοκιμάσουν. Το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου μέλος είναι η Κέγκε, καταδίκασε έντονα την απόφαση της εφημερίδας, τονίζοντας ότι κινείται «στα όρια του εκφοβισμού».