ΚΟΣΜΟΣ

Δωροδοκίες 60 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία

erdogangeneric960

ΑΓΚΥΡΑ. Ως και 60 εκατομμύρια δολάρια κατηγορούνται ότι εισέπραξαν από δωροδοκίες οι τέσσερις υπουργοί που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών της τουρκικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» επικαλείται έγγραφα από τη δικογραφία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «βασιλιάς» του παράνομου πλουτισμού φέρεται να είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε 52 εκατομμύρια δολάρια. Δέκα εκατομμύρια δολάρια φέρεται ότι βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και 1,5 εκατομμύριο στην κατοχή του πρώην υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς. Η Δικαιοσύνη ζητεί την άρση της ασυλίας των τριών πρώην υπουργών, καθώς και του πρώην υπουργού Ανοικοδόμησης, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Οι κατηγορίες σε βάρος του παραμένουν ασαφείς.

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε χθες τις διώξεις στο δικαστικό σώμα, με στόχο το πάγωμα των ερευνών. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες «απόπειρα πραξικοπήματος» στελεχών του κρατικού μηχανισμού που πρόσκεινται στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Χθες η τουρκική κυβέρνηση μετέθεσε είκοσι εισαγγελείς που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά, μεταξύ αυτών και τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, Τουρχάν Κολακαντί. Επίσης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες για αρκετούς κορυφαίους εισαγγελείς που τέθηκαν επικεφαλής των ερευνών της 17ης Δεκεμβρίου, οι οποίοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.