ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Επικρίσεις σε Μ. Ομπάμα για ρηχή μεταρρύθμιση της NSA

nsa_960_1

 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν προχώρησε σε εις βάθος μεταρρυθμίσεις της δραστηριότητας παρακολούθησης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) κι εξακολουθεί να παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Την Παρασκευή, ο Ομπάμα απαγόρευσε, όπως ο ίδιος είπε, στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών σε μία προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς πολίτες και τους ξένους ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της την ανάγκη σεβασμού της ιδιωτικής ζωής που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Το μόνο που μας πρόσφερε ο Ομπάμα είναι μία ασαφής διαβεβαίωση ότι οι επικοινωνίες των πολιτών θα παρακολουθούνται μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την εθνική ασφάλεια, κάτι πολύ γενικό και αόριστο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ο Κένεθ Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Σε τίποτα από αυτά (που είπε) δεν υπάρχει η αναγνώριση ότι οι μη Αμερικανοί εκτός ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών τους,…στα μεταδεδομένα και ότι όλοι έχουν το δικαίωμα του να μην υποκλέπτονται οι ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες και να καταχωρούνται σε κάποιον κυβερνητικό υπολογιστή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ροθ είπε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η μαζική καταγραφή των επικοινωνιών έχει επιφέρει κάποια διαφορά στο ζήτημα της ασφάλειας.

Στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να απαντήσουν στην πολιτική παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση με το να κρατούν τα δεδομένα που αφορούν τους πολίτες τους στην ίδια τους τη χώρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη λογοκρισία του κυβερνοχώρου.