ΚΟΣΜΟΣ

Στο Σαράγιεβο ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιούνιο

pope_francis_960_2

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, αναμένεται να επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και να αποστείλει μήνυμα ειρήνης, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κροατο-Μοσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας (FTV).

Η συλλογική προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον Πάπα και η άφιξη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προγραμματίζεται στις 21 Ιουνίου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με πληροφορίες του FTV, θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στο Σαράγεβο και θα αποστείλει μήνυμα ειρήνης.

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα, Αρχιεπίσκοπος, καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς κατά την πρόσφατη ακροάσή του στο Βατικανό συζήτησε με τον Πάπα Φραγκίσκο για τις λεπτομέρειες της επίσκεψής του στη χώρα.

Αν επιβεβαιωθεί η άφιξη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βοσνία, θα είναι η τρίτη επίσκεψη Πάπα στη χώρα, καθώς ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε επισκεφθεί το Σαράγεβο το 1997 και τη Μπάνια Λούκα το 2003.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Βοσνία προκάλεσαν αποκλίνουσες θέσεις.

Κατά των εκδηλώσεων είναι οι εκπρόσωποι της Σερβικής Δημοκρατίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εκδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε κριτική κατά των σερβικών αρχών της Βοσνίας και του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ο οποίος με τη δολοφονία του διαδόχου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας και της συζύγου του, Σοφίας, τον Ιούνιο του 2014 άναψε τη θρυαλλίδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.