ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Σαλμάν – Τραμπ για την εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ

Επικοινωνία Σαλμάν – Τραμπ για την εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ

«Δεν θα υπάρξει καμία εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση» δήλωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ, απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του σουνιτικού βασιλείου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά έπειτα από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ τον Αύγουστο. Με την εν λόγω συμφωνία,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν το τρίτο αραβικό κράτος που εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν τόνισε στον Τραμπ  πως εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες για στήριξη της ειρήνης και ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να δει μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα βάσει της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που πρότεινε το Ριάντ το 2002.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, αραβικά κράτη προσφέρουν στο Ισραήλ εξομάλυνση σχέσεων με αντάλλαγμα μια συμφωνία για ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη ισραηλινή απόσυρση από εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.

Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Ισλάμ και έδρα των πιο ιερών τόπων του, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ.

Ωστόσο, το βασίλειο ανέφερε ότι θα επιτρέψει στις πτήσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών αεροσκαφών, να χρησιμοποιούν τον εναέριο του χώρο.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ δήλωσε ότι ελπίζει πως εντός των ερχόμενων μηνών ακόμα μια αραβική χώρα θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως κανένα άλλο αραβικό κράτος δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής ότι εξετάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΑΕ.

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου στα ΗΑΕ, το Αύγουστο, ο γιος του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε με τον Κούσνερ την ανάγκη Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να επαναξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να επιτύχουν μια βιώσιμη ειρήνη.

Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ συνάντησε την καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Παλαιστινίων.

Πηγή: ΑΠΕ