ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Να κινηθεί νομικά έναντι του Λονδίνου σκέφτεται η Ε.Ε.

Brexit: Να κινηθεί νομικά έναντι του Λονδίνου σκέφτεται η Ε.Ε.

Σε τεντωμένο σχοινί και πάλι οι σχέσεις Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να προωθήσει νομοθετικό πλαίσιο, που της επιτρέπει να ξαναγράψει μέρος της συμφωνίας «διαζυγίου» με την Ε.Ε., δηλαδή να μην τηρήσει μέρος μίας διεθνούς συνθήκης, και οι Βρυξέλλες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά του πρώην μέλους της κοινότητας. 

Σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, η Ε.Ε. ίσως να μπορεί να κινηθεί νομικά στη βάση της συμφωνίας διαζυγίου ακόμη και πριν να ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη εσωτερική αγορά. Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν θεωρεί δε βέβαιο ότι θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη στιγμή που το σχέδιο Τζόνσον θα γίνει νόμος. Στον απόηχο της είδησης η στερλίνα βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση. 

Επισήμως πάντως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν έχουν μιλήσει ακόμη για νομικές διαδικασίες, αλλά έχουν καλέσει το Λονδίνο να δώσει εξηγήσεις για τα σχέδιά του, προειδοποιώντας ότι δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις. Ο Σαρλ Μισέλ σχολίασε πως οι κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης «δεν προσφέρουν την εμπιστοσύνη, που απαιτείται για να οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας σχέση».