ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία – Κίνα: Συμφωνία για άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης

Ινδία – Κίνα: Συμφωνία για άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Κίνας συμφώνησαν πως οι στρατιώτες των δύο χωρών πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από το αδιέξοδο που προκαλείται από την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορά τους, ανέφεραν σε μία κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Οι ΥΠΕΞ της Ινδίας Σουμπραχμάνιαμ Τζεϊσανκάρ και της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα, στο περιθώριο μιας διάσκεψης, για τον τερματισμό μιας διαμάχης μηνών, σε μη καθορισμένο τμήμα των συνόρων τους.

«Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση σε περιοχές των συνόρων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς. Έτσι, συμφώνησαν ότι οι συνοριακές στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογό τους, να απεμπλακούν άμεσα, να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», όπως ανέφερεαν στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο τρεις Ινδοί στρατιώτες (ένας αξιωματικός και δύο οπλίτες) έχασαν τη ζωή τους σε μία σπάνια σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα σύνορα Κίνας-Ινδίας.

Σύμφωνα με πηγές της ινδικής κυβέρνησης, δεν υπήρξαν εκατέρωθεν πυρά από τις δύο πλευρές, αλλά μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Κινέζων και Ινδών στρατιωτών, οι οποίες και επέφεραν τις απώλειες. Εντούτοις, η Κίνα δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη απωλειών, αλλά κατηγόρησε από την πλευρά της την Ινδία για παραβίαση των συνόρων της στην Κοιλάδα Γκαλουάν.

Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ, η Ινδία παραβίασε τα σύνορα της Κίνας δύο φορές τη Δευτέρα, «προκαλώντας τους άνδρες του κινεζικού στρατού και πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον τους, οδηγώντας σε σοβαρή σύγκρουση τις δυνάμεις από τις δύο πλευρές των συνόρων».

Στην περιοχή δεν είχε πέσει ούτε μία σφαίρα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες στην περιοχή, ενώ δεν έχει χάσει τη ζωή του Κινέζος ή Ινδός στρατιώτης στα σύνορα των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων από το 1967, όταν και είχαν ξεσπάσει αιματηρές συγκρούσεις στα ανατολικά Ιμαλάια.

Η πιο σημαντική σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών «γιγάντων» της Ασίας είχε λάβει χώρα το 1962, όταν ένας σύντομος μεθοριακός πόλεμος οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα την Ινδία, χωρίς να υπάρξει διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών. Εκτοτε, ανά διαστήματα συνοριοφρουροί εμπλέκονται σε αψιμαχίες μικρού βεληνεκούς κατά τη διάρκεια συναντήσεων αντίπαλων περιπόλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters