ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό

Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό

Ένα αρμένικο μαχητικό αεροπλάνο τύπου SU-25 καταρρίφθηκε από ένα τουρκικό F-16 στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, καταγγέλλει το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, ο πιλότος του μαχητικού φέρεται να είναι νεκρός.

Όπως αναφέρει σε κοινοποίηση της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σούζαν Στεπανιάν, το αεροπλάνο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή όταν καταρρίφθηκε από το τουρκικό F-16, το οποίο κάλυπτε τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, που έπληξαν την αρμένικη πόλη Βαρντένις.

Περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση που μαίνεται τις τρεις τελευταίες μέρες για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Κάραμπαχ στον Νότιο Καύκασο, η οποία έχει φέρει αντιμέτωπες τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με τους Αρμένιους αυτονομιστές της περιοχής που στηρίζονται από την Αρμενία. Η ορεινή περιοχή αποτελεί μέρος της εδαφικής επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν, είναι όμως αυτοδιοικούμενη από τους Αρμένιους αυτονομιστές από τη δεκαετία του ’90, με το αρμένικο στοιχείο να κυριαρχεί πληθυσμιακά.

Την κατάρριψη του αρμένικου μαχητικού διαψεύδει τόσο το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν όσο και η τουρκική προεδρία, η οποία έκανε λόγο για «φτηνή προπαγάνδα» από την πλευρά του Γερεβάν. Η Τουρκία στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση, με τον Ερντογάν να έχει δεσμευθεί για στήριξη «με όλα τα μέσα». Σήμερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν «να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στην περιοχή. Σύμφωνα με την Τουρκία, το Ναγκόρνο-Κάραμπαχ στην ουσία βρίσκεται υπό αρμένικη κατοχή, με την Αρμενία να ελέγχει την περιοχή μέσω των εχθρικών προς το Μπακού αυτονομιστών, οι οποίοι αυτοανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Κάραμπαχ (σήμερα Δημοκρατία του Αρτσάχ) αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», η τουρκική προεδρία εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Η τουρκική επλοκή στην αντιπαράθεση Αρμενίας – Aζερμπαϊτζαν δημιουργεί φοβους για σκηνικό κλιμάκωσης και εμπλοκή περισσότερων «παικτών» στη σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο. Μολαταύτα, η Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, καλεί τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και ζητά από την Τουρκία να μην «ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν απορρίπτουν την πιθανότητα έναρξης διαλόγου

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν δήλωσε «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες. Επίσης, ο  Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Την ίδια στάση τηρεί και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος δήλωας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας. Παράλλήλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του αρμενικού μαχητικού Su-25, δήλωσε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

 

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “fake news”. «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.