ΓΑΛΛΙΑ

Στο εδώλιο πέντε ακτιβιστές για το Μπρανλί

Στο εδώλιο πέντε ακτιβιστές για το Μπρανλί

ΠΑΡΙΣΙ. Ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας οδηγήθηκαν χθες ο Κονγκολέζος ακτιβιστής Εμερί Μουαζούλου Ντιγιαμπάνζα και τέσσερα ακόμη άτομα, που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής εκθέματος από το Μουσείο της Προκυμαίας Μπρανλί στο Παρίσι.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ντιγιαμπάνζα και οι συνεργοί του αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν επιτύμβια στήλη της εθνότητας Σαρά του Τσαντ από τον 19ο αιώνα, που εκτίθεται στο μουσείο, το οποίο ίδρυσε ο εκλιπών πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. Οι πέντε ακτιβιστές εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της δίκης τους για να προωθήσουν τις θέσεις τους κατά της νεοαποικιοκρατικής αντίληψης που διέπει τη γαλλική κοινωνία και τα μουσεία της. Κεντρικό θέμα της διαμαρτυρίας των ακτιβιστών τον Ιούνιο ήταν η καταγγελία της λαφυραγώγησης του πολιτιστικού πλούτου της Αφρικής.

«Βρισκόμαστε εδώ για να δικάσουμε μια ποινική υπόθεση και όχι για να βάλουμε την Ιστορία στο εδώλιο», υπενθύμισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας. Παρότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης, την οποία έχει ήδη αποκλείσει ο εισαγγελέας, ο Ντιγιαμπάνζα, οι σύντροφοί του και πολλοί υποστηρικτές τους στο ακροατήριο προσήλθαν έτοιμοι για ιδεολογική αντιπαράθεση. Η εισαγγελία, αναγνωρίζοντας τον πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας του Ντιγιαμπάνζα και των συμμετασχόντων στην «κλοπή», πρότεινε χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τον επικεφαλής της ομάδας και ελαφρότερες ποινές με αναστολή για τους συνεργούς του. Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες.

«Στόχος μας είναι η επιστροφή των θησαυρών αυτών. Ο πραγματικός ληστής στην περίπτωση αυτή είναι η αποικιοκρατία. Βρισκόμαστε εδώ επειδή έργα τέχνης λαφυραγωγήθηκαν, εκλάπησαν κατά τη διάρκεια αποικιακών πολέμων και βρέθηκαν στις προθήκες γαλλικών μουσείων», είπε ο συνήγορος των κατηγορούμενων, Καλβέν Ζακόμπ.

Ο Ντιγιαμπάνζα δεν είχε σκοπό να αποκρύψει την πράξη του, την οποία κινηματογράφησε και ανήρτησε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, νεαρή γυναίκα σηκώθηκε και φώναξε συνθήματα υπέρ της ομάδας των ακτιβιστών. Ο Ντιγιαμπάνζα και οι σύντροφοί του, μέλη της οργάνωσης «Ενότητα – Αξιοπρέπεια – Θάρρος», κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν την ταφική στήλη και κινήθηκαν προς την έξοδο, προτού συλληφθούν χωρίς να προβάλουν αντίσταση από την αστυνομία που είχε ειδοποιηθεί από το προσωπικό του μουσείου. Οι δράστες δεν είχαν σκοπό να διαφύγουν, καθώς παρέμειναν για πολλά λεπτά στην αίθουσα κινηματογραφώντας την πράξη τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι η αφρικανική νεολαία πρέπει να έχει πρόσβαση στην πολιτιστική της κληρονομιά. Τον Νοέμβριο του 2018, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου προέδρου, Γάλλοι ερευνητές εκπόνησαν έκθεση, που περιέχει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων αφρικανικών έργων τέχνης στις χώρες δημιουργίας τους.