ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκλιση με επικριτές του Πάπα Φραγκίσκου επιδιώκει ο Πομπέο

Σύγκλιση με επικριτές του Πάπα Φραγκίσκου επιδιώκει ο Πομπέο

Την άρνηση του Πάπα Φραγκίσκου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο προκάλεσε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προς το Βατικανό, στην οποία ο Πομπέο ανέφερε: «Το Βατικανό διακινδυνεύει την ηθική του υπόσταση εφόσον ανανεώσει τη συμφωνία με το Πεκίνο για διορισμό αρεστών στην Κίνα καρδιναλίων». Το άρθρο του Πομπέο εξέλαβε η Αγία Εδρα ως σκόπιμη προσβολή. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε στη Ρώμη με ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, που αντιτίθενται στην πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ το Βατικανό αρνείτο να προσκαλέσει τον Πομπέο στο καθολικό κρατίδιο.

Παρά τους επίσημους ισχυρισμούς του καρδιναλίου Πιέτρο Παρολίν, δεύτερου στην ιεραρχία της παπικής πολιτείας, ότι ο Πάπας δεν θα μπορούσε να συναντήσει πολιτικό πρόσωπο σε προεκλογική περίοδο, αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστολή Πομπέο αποτελεί έμμεσο μήνυμα προς τους συντηρητικούς ρωμαιοκαθολικούς ψηφοφόρους των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανησυχεί για την κατεύθυνση της Εκκλησίας υπό τον Πάπα Φραγκίσκο και την ανεκτική στάση του απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Ποντίφικας και ο πρόεδρος Τραμπ, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει σκληρά λόγια στο παρελθόν, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ζητήματα όπως το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και η απειλή του λαϊκισμού. Η έκκληση του Πομπέο προς τον Πάπα να στηρίξει την ανεξιθρησκία στην Κίνα, ακυρώνοντας τη συμφωνία μεταξύ Βατικανού και Πεκίνου για τον διορισμό «εγκεκριμένων» καρδιναλίων, έγινε με τέτοιο άκομψο τρόπο, που προκάλεσε την έντονη ενόχληση των συμμάχων του Φραγκίσκου και την ικανοποίηση των εχθρών του προοδευτικού Πάπα.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο καρδινάλιος Παρολίν για την απόφαση του Πομπέο να δημοσιεύσει τη γεμάτη νουθεσίες, επιθετική επιστολή του στο υπερσυντηρητικό αμερικανικό καθολικό περιοδικό First Things, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τον Φραγκίσκo «αποτυχημένο Πάπα». 

Φιλικό κοινό βρήκε, όμως, ο κ. Πομπέο μεταξύ των επικριτών του Φραγκίσκου, τους οποίους είχε προσκαλέσει σε ειδική εκδήλωση η Καλίστα Γκίνγκριτς, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αγία Εδρα και σύζυγος του πάλαι ποτέ προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς.