ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον βρετανικό πυρηνικό σταθμό του Σέλαφιλντ

sellafield-nuclear_960_1

Το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι η κατάσταση στον σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ, είναι σοβαρότερη από όσο αναφέρει ο σταθμός στην ανακοίνωσή του.

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι καταμετρήθηκαν από μετρητή στο εσωτερικό του σταθμού αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και ότι λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν είναι άνω των φυσιολογικών τιμών, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο που θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων από το προσωπικό εντός και εκτός του σταθμού.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Σέλαφιλντ, αλλά δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη από όσο αναφέρουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική από πυρηνική ενέργεια, αλλά ασχολείται με την επεξεργασία του εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου. Βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης. Η διαχείρισή του ανήκει στην βρετανική εταιρεία Amec, τον γαλλικό όμιλο Areva και την αμερικανική εταιρεία URS.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό ή τους εργαζόμενους»

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό και για τους εργαζόμενους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του.

Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό έπειτα από την ανίχνευση των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, ο σταθμός διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη «για να επικεντρωθούμε στη διερεύνηση. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας, απλώς θα είχαμε επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για τους εργαζόμενους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)