ΚΟΣΜΟΣ

Στο αρχείο ετέθη υπόθεση διαφθοράς

Στο αρχείο ετέθη υπόθεση διαφθοράς

ΑΓΚΥΡΑ. Τούρκοι εισαγγελείς έθεσαν χθες στο αρχείο την υπόθεση κατά εξήντα κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός πρώην υπουργού, στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που συγκλόνισε τη φιλοϊσλαμική κυβέρνηση. Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης που χειρίζεται το σκάνδαλο αποφάσισε να μην καλέσει τους ύποπτους στο δικαστήριο, επικαλούμενος έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Οι ύποπτοι που δεν θα παραπεμφθούν είναι μεταξύ άλλων ο Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, γιος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, και ο μεγιστάνας του τουρκικού κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγκάογλου. Αμφότεροι είχαν συλληφθεί κατά τις αστυνομικές επιδρομές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε η υπόθεση. Η βασική κατηγορία σε βάρος τους ήταν ότι δέχθηκαν και διευκόλυναν μίζες για μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ενώ εξασφάλισαν άδειες δόμησης για προστατευόμενες περιοχές.

Συνολικά τριάντα καίριοι σύμμαχοι του πρωθυπουργού, ανάμεσά τους και άλλοι δύο γιοι πρώην υπουργών, αντιμετωπίζουν ακόμη κατηγορίες διαφθοράς, απάτης και ξεπλύματος χρήματος. Οι τρεις υπουργοί ωστόσο έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις έρευνες διότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού. Σε αντίποινα ο Ερντογάν απομάκρυνε εκατοντάδες αστυνομικούς και εισαγγελείς που συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν, ενώ ταυτόχρονα εισήγαγε περιορισμούς στη Δικαιοσύνη και το Ιντερνετ. Παρ’ όλα αυτά το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης κατάφερε να συγκεντρώσει 45% στις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), εξοργισμένο για τη σιωπή του Ερντογάν σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς, έχει αποφασίσει να σταματήσει να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς τον πρωθυπουργό. Με βάση το σκεπτικό αυτό, οι βουλευτές του CHP έχουν σταματήσει πλέον να απευθύνουν επερωτήσεις στον Ερντογάν και προτιμούν να ζητούν από τους υπουργούς του εξηγήσεις. Οι υπουργοί του ΑΚΡ απέφευγαν μέχρι σήμερα να απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι η υπόθεση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους. Ο ηγέτης του CHP επιμένει ούτως ή άλλως να αποκαλεί τον Ερντογάν «αρχηγό των κλεφτών», επιμένοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής ενός εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς μέσα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας από τους πλέον αποφασισμένους λογοκριτές του Ιντερνετ. Συγκρίνοντας την πολιτική του με αυτές των κυβερνήσεων στην Κίνα και το Ιράν, το αμερικανικό φύλλο γράφει χαρακτηριστικά: «Επιχειρήσεις του Διαδικτύου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον ώς τις Βρυξέλλες ανησυχούν πως η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες στις οποίες οι ηγέτες θέλουν να ελέγξουν το Ιντερνετ, χωρίς όμως το εύρος της λογοκρισίας που συναντάμε στην Κίνα ή το Ιράν».