ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι «εις θάνατον»

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι «εις θάνατον»

Τα αιγυπτιακά δικαστήρια καταδίκασαν την περασμένη Δευτέρα σε θάνατο εκατοντάδες ισλαμιστές, αλλά και φιλελεύθερους αντιπάλους της σημερινής κυβέρνησης της χώρας.

Ειδικότερα, δικαστήριο της πόλης Μίνια καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τον πνευματικό ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλα 680 άτομα που κατηγορούνται για τον θάνατο ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια των ταραχών του προηγούμενου καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, δικαστήριο του Καΐρου έθεσε εκτός νόμου τo αριστερό «Κίνημα της 6ης Απριλίου», που είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, με διάφορες κατηγορίες για κατασκοπεία.  

Οι δικαστικές αποφάσεις θεωρούνται η πλέον απτή απόδειξη μέχρι στιγμής για την ενεργό υποστήριξη της Δικαιοσύνης στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε είδους αντίδραση και διαφωνία μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η θανατική καταδίκη του πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί, 70 ετών, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, την ημέρα του συμβάντος βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα του Καΐρου. Εκείνη, μάλιστα, την περίοδο είχε απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για την υιοθέτηση αποκλειστικά ειρηνικών μέσων, λέγοντας «η ειρηνικότητά μας είναι πιο δυνατή από τις σφαίρες».  

Εξέλιξη κατεγράφη και σε μία δεύτερη υπόθεση που εκδικάστηκε από τον ίδιο δικαστή. Σε αυτήν την περίπτωση, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο 529 οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ωστόσο, επικυρώθηκαν οι καταδίκες για 37 εκ των κατηγορουμένων, ενώ για τους υπολοίπους η εσχάτη των ποινών μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

Το φαβορί

Στις εκλογές του επόμενου μήνα αναμένεται να κερδίσει με ευκολία ο πρώην αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο στρατηγός που ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι, ο οποίος κάλεσε πριν από μερικές ημέρες τον αιγυπτιακό λαό να «πάει να ψηφίσει» στην εκλογική αναμέτρηση «για το καλό της Αιγύπτου». Την ίδια στιγμή, οι ισλαμιστές καλούν τους Αιγυπτίους σε αποχή. Μοναδικός αντίπαλος του Αλ Σίσι, ο υποψήφιος της Αριστεράς Χαμντίν Σαμπαχί.

Τέλος, φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες για ανεκτικότητα που είχαν υποσχεθεί οι πρωταίτιοι της ανατροπής του προέδρου Μόρσι το περασμένο καλοκαίρι. Εννέα μήνες αργότερα, οι θρησκευτικές μειονότητες στην Αίγυπτο αλλά και οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι ακόμη περιμένουν από τη νέα ηγεσία να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Μετά τους οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που καταδικάζονται κατά εκατοντάδες σε θάνατο, η νέα κυβέρνηση, που έχει την υποστηριξη των στρατιωτικών, εξακολουθεί να φυλακίζει κόπτες χριστιανούς, σιίτες μουσουλμάνους, αλλά και άθεους. Επιτροπή Μουσουλμάνων ακαδημαϊκών, εξάλλου,  απαγόρευσε την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Νώε» επειδή παραβιάζει την αρχή κατά των απεικονίσεων των προφητών. Αλλά και ο στρατιωτικός ηγέτης που ενορχήστρωσε την ανατροπή του Μόρσι και υποψήφιος πρόεδρος, Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, συχνά απευθύνεται στη μουσουλμανική πλειοψηφία με γλώσσα που θυμίζει αυτήν του Ανουάρ Σαντάτ, ο οποίος επεκαλείτο τη θρησκεία προκειμένου να ενισχύσει τη νομιμοποίησή του, ενώ είχε περιλάβει στο Σύνταγμα τις αρχές του ισλαμικού νόμου.