ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη – θρίλερ του Τζέρι Ανταμς

Σύλληψη – θρίλερ του Τζέρι Ανταμς

Πολιτικό σοκ στην Ιρλανδία προκάλεσε η σύλληψη και πολυήμερη ανάκριση του ηγέτη του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Ο ιστορικός ηγέτης των Καθολικών της Βόρειας Ιρλανδίας συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης για μία πολιτική δολοφονία που στοιχειώνει εδώ και 42 χρόνια το Σιν Φέιν – κατά το παρελθόν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Βουλευτής στο Κοινοβούλιο της ανεξάρτητης Ιρλανδίας και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη διχοτομημένη νήσο, ο Τζέρι Ανταμς κατηγορείται ότι, ως αρχηγός του IRA στο Μπέλφαστ, έδωσε εντολή, παραμονές Χριστουγέννων του 1972, για την απαγωγή και την εκτέλεση της 37χρονης Τζιν Μακόνβιλ, χήρας και μητέρας 10 παιδιών, η οποία είχε ενοχοποιηθεί ως πληροφοριοδότρια των Βρετανών. Ο πρώην βουλευτής δυτικού Μπέλφαστ συνελήφθη δυνάμει του αντιτρομοκρατικού νόμου που ψηφίστηκε το 2000 από το βρετανικό Κοινοβούλιο και μέχρι χθες συνέχιζε να κρατείται και να ανακρίνεται, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία που επικαλούνται οι Αρχές προέρχονται από καταθέσεις πρώην στελεχών του IRA σε έρευνα πανεπιστημίου της Βοστώνης για τα χρόνια των αιματηρών ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι πρώην μαχητές συμφώνησαν να καταθέσουν με τη ρητή υπόσχεση των ερευνητών ότι οι μαρτυρίες τους θα δίνονταν στη δημοσιότητα μόνο μετά θάνατον.

Η ηγεσία του Σιν Φέιν υποστηρίζει πως πρόκειται για σκευωρία με στόχο να αμαυρωθεί το κόμμα τους ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο στη Βόρεια όσο και στην ανεξάρτητη Ιρλανδία. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως όποια και αν είναι η εξέλιξη των αστυνομικών ερευνών, η επιρροή του Τζέρι Ανταμς δεν πρόκειται να υποστεί φθορά στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Σιν Φέιν κυριαρχεί κατά κράτος στην καθολική κοινότητα, ενδέχεται όμως να σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του στην ανεξάρτητη Ιρλανδία.