ΚΟΣΜΟΣ

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες

Εληξε χωρίς συμφωνία η αμερικανική προθεσμία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, σε τεταμένο κλίμα. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την παύση των διαπραγματεύσεων, αντιδρώντας στην κίνηση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να υπογράψει μία συμφωνία συμφιλίωσης με την ισλαμιστική Χαμάς, η οποία ελέγχει την περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με την προοπτική να σχηματισθεί μία παλαιστινιακή κυβέρνηση συναίνεσης. Ενταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ήδη δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα των εποικισμών, αλλά και την αποφυλάκιση κρατουμένων. Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από παύση τριών ετών, αλλά μικρή πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί έκτοτε.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εάν η Χαμάς συμμετάσχει σε αυτές. Η Χαμάς, η οποία θεωρείται τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες τρομοκρατική οργάνωση, αρνείται να αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος. «Ο Αμπάς μπορεί να έχει ειρήνη είτε με το Ισραήλ είτε με τη Χαμάς – όχι και με τους δύο», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο BBC. Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, ωστόσο, επιθυμούν τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Αμπάς δήλωσε την Τρίτη έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ εάν αυτές επικεντρωθούν στη χάραξη των συνόρων και στο πάγωμα των εποικισμών. «Από την ίδρυση του Ισραήλ, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα σύνορα», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. «Είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε ποια είναι τα σύνορά μας και ποια είναι τα δικά τους, καθώς χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο Αμπάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν μόνο εάν υπάρξει απελευθέρωση κρατουμένων και παύση του εποικισμού στο σύνολό του. Η ανέγερση κατοικιών στη Δυτική Οχθη συνεχίζεται, με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις να καταγγέλλουν τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι Παλαιστίνιοι πιθανότατα θα επιδιώξουν την νομιμοποίηση του παλαιστινιακού κράτους μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση ηχητικού υλικού από μία κλειστή συνάντηση από τη διαδικτυακή εφημερίδα The Daily Beast, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «κράτος Απαρτχάιντ», όπου θα υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, εάν δεν επιτευχθεί η ίδρυση δύο ξεχωριστών κρατών.

Αν και το πολιτικό γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει, η αναφορά Κέρι προκάλεσε κύμα επικρίσεων από την ισραηλινή κοινότητα των ΗΠΑ. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι το Ισραήλ είναι ή κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος Απαρτχάιντ είναι προσβλητικός και ακατάλληλος», ανακοίνωσε η Επιτροπή Αμερικανοϊσραηλινών Δημοσίων Υποθέσεων.

«Το Ισραήλ είναι η μόνη σταθερή δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη θρησκεία», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη δήλωσε ότι η επιλογή των λέξεων αυτών για να περιγράψει την αναγκαιότητα της συγκρότησης δύο διακριτών κρατών ήταν ατυχής. «Δεν πιστεύω ούτε έχω δηλώσει ποτέ, δημόσια ή ιδιωτικά, ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος Απαρτχάιντ ή ότι σκοπεύει να γίνει τέτοιο», είπε ο Κέρι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι πάντοτε υπήρξε υποστηρικτής του Ισραήλ.
«Για περισσότερα από τριάντα χρόνια στη Γερουσία δεν υποστήριζα το Ισραήλ μόνο στα λόγια, το έκανα και όταν ερχόταν η ώρα να ψηφίσω και να πολεμήσω», σχολίασε ο Κέρι, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη φράση, αλλά υπογράμμισε πως το νόημά της παρερμηνεύθηκε, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. «Μακροπρόθεσμα ένα ενιαίο, διεθνικό κράτος δεν θα μπορεί να είναι το δημοκρατικό εβραϊκό κράτος που αξίζει να είναι το Ισραήλ ή το ευημερούν κράτος με πλήρη δικαιώματα που αξίζει στον λαό της Παλαιστίνης», κατέληξε ο Κέρι.