ΚΟΣΜΟΣ

Γιατσένιουκ: «Ρωσικό σχέδιο καταστροφής τα επεισόδια στην Οδησσό»

Γιατσένιουκ: «Ρωσικό σχέδιο καταστροφής τα επεισόδια στην Οδησσό»

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη πόλη της Οδησσού, κατά τα οποία 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί «πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές που έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο στο οποίο είχαν οχυρωθεί τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού διατυπώνονται την ώρα που ουκρανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της Οδησσού ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Εγώ προσωπικά κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση καταστολής».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε και τις φιλορωσικές ομάδες για «πρόκληση των ταραχών».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η Ρωσία και φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν έναν «πραγματικό πόλεμο για να αφανίσουν την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της».

Οταν ρωτήθηκε για τις φιλορωσικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Δεν έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τοπικό πληθυσμό, εάν υποστηρίξει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων αποτελούν μέρος «ενός ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του Κράτους της» επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Οδησσό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας» συνέχισε ο ίδιος.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα Ανατολικά» προσέθεσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες που έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους.

Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, (τα σχέδια) «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί».

Το δράμα της Οδησσού αποτελεί μέρος  "ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας"

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».

Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του προκαλεί αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με την επιχείρηση που πραγματοποιεί με στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία του Κιέβου στις πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Η διαδικασία του διαλόγου έχει ξεκινήσει, μόνο που πνίγηκε από τον ήχο των πυροβολισμών των αυτόματων όπλων ρωσικής παραγωγής» υπογράμμισε.

Στην Οδησσό σήμερα επικρατεί ηρεμία. Οι πολίτες έχουν εναποθέσει λουλούδια έξω από το κτίριο των εργατικών συνδικάτων που κάηκε και τώρα το φυλάσσουν αστυνομικοί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φιλορώσοι ακτιβιστές καλούν σε μια συγκέντρωση στο "Πεδίο Κουλίκοβο" τη μεγάλη πλατεία που αποτέλεσε το επίκεντρο των συγκρούσεων της Παρασκευής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εντωμεταξύ, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Χάρκοβο και Ιζιούμ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα σημείο ελέγχου.