ΚΟΣΜΟΣ

Τζέρι Άνταμς: «Ασχημο σημάδι για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία η σύλληψή μου»

Τζέρι Άνταμς: «Ασχημο σημάδι για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία η σύλληψή μου»

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς επέκρινε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο η βορειοϊρλανδική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και στην κράτησή του επί τέσσερις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας για μια δολοφονία η οποία είχε διαπραχθεί το 1972 κι αποδίδεται στον IRA, εκτιμώντας ότι στέλνει ένα «άσχημο μήνυμα» για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Εκείνοι οι οποίοι ενέκριναν (τη σύλληψη) δεν πήραν μια στρατηγικά σωστή απόφαση», επισήμανε ο Άνταμς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ξενοδοχείο Μπαλμόραλ στο Μπέλφαστ, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή του. Ο τρόπος που εξελίχθηκε η κατάσταση «στέλνει ένα άσχημο σημάδι» για την ειρήνη, πρόσθεσε.

Δεν έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής δίωξη σε βάρος του Άνταμς για τη δολοφονία της Τζιν Μακόνβιλ, χήρας και μητέρας 10 παιδιών, το 1972. Ο φάκελος που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Άνταμς, περιλαμβανομένου του υλικού από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν, πρόκειται να σταλεί στην εισαγγελία της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο 65χρονος Άνταμς ανακρινόταν από την Τετάρτη μετά την οικειοθελή εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα στο Άντριμ σχετικά με τη δολοφονία της Μακόνβιλ, μια από τις πιο διαβόητες εκτελέσεις στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Η γυναίκα, τότε 37 ετών, είχε απαχθεί από το διαμέρισμά της στο Μπέλφαστ και εκτελέστηκε από άνδρες του IRA, που την κατηγορούσαν -άδικα, όπως αποδείχθηκε- ότι δρούσε ως πληροφοριοδότρια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Η σορός της ετάφη μυστικά σε μια παραλία στην Ιρλανδία και δεν βρέθηκε παρά μόνο το 2003.

Ο Άνταμς, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι ήταν εκ των ηγετών του IRA, διέψευδε πάντα ότι είχε διατάξει τη δολοφονία της Μακόνβιλ στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, στην οποία συνολικά έχασαν τη ζωή τους 3.500 άνθρωποι.

Αφέθηκε ελεύθερος λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που είχε η αστυνομία να του απαγγείλει κατηγορίες ή να τον απελευθερώσει. Η κράτησή του είχε παραταθεί για 48 ώρες από δικαστή στο Μπέλφαστ.

Λίγοι πιστοί στο Στέμμα διαδηλωτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες διαδήλωσαν νωρίτερα έξω από το αστυνομικό τμήμα του Άντριμ εναντίον της απελευθέρωσης του Άνταμς, αξιώνοντας δικαιοσύνη για τα θύματα των λεγόμενων Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία. Μία ημέρα νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπέλφαστ διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του ιστορικού ηγέτη του Σιν Φέιν.

Το ίδιο το κόμμα επέκρινε έντονα τη σύλληψη, που κρίνει ότι είχε σαφώς πολιτικά κίνητρα, λίγες εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Ο προτεστάντης πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον απέρριψε την κατηγορία αυτή, ενώ κατηγόρησε το Σιν Φέιν και τον ηγέτη του ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν την αστυνομία.

Το Σιν Φέιν μοιράζεται με προτεσταντικά κόμματα υπουργεία στη βορειοϊρλανδική κυβέρνηση, ενώ έχει ακόμη πολλές έδρες στη βουλή της Ιρλανδίας. Ο πρόεδρός του, ο Άνταμς, είναι επίσης βουλευτής στην Ιρλανδία, εκλεγμένος στην κομητεία Λάουθ.

Η σύλληψη του Άνταμς κλιμάκωσε απότομα την ένταση στην επαρχία, όπου η ειρήνη παραμένει εύθραυστη.

Ο Μάρτιν Μαγκίνες, αντιπρόεδρος της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης και πρώην ηγετικό στέλεχος του IRA, κατηγόρησε ένα τμήμα της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας ότι «αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία» και «απεχθάνεται τον Τζέρι Άνταμς». Ο πρωθυπουργός Ρόμπινσον έκρινε ότι το Σιν Φέιν «ξεπέρασε τα όρια» προχωρώντας σε δηλώσεις αυτού του είδους και κάλεσε το κόμμα να «εγκαταλείψει αμέσως» αυτή την «καταστροφική» γραμμή.