ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία συνομίλησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα σήμερα και τόνισαν τη σημασία που έχει να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε την Παρασκευή δια χειλέων των απεσταλμένων της στη Βαρσοβία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εάν δεν υπάρξει προπληρωμή του, καθώς η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ενέργεια κλιμακώνεται.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόκειται να μεταβεί την Τετάρτη 7η Μαΐου στη Μόσχα στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε απόψε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ, «θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στη Μόσχα την 7η Μαΐου στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία στην ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε σήμερα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια… να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Την 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια την άλλη ότι υπονομεύει τη συμφωνία.

Νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.