ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Δεσμεύτηκαν πόροι αξίας 139 εκατ. ευρώ του Γιανουκόβιτς και άλλων Ουκρανών

Ελβετία: Δεσμεύτηκαν πόροι αξίας 139 εκατ. ευρώ του Γιανουκόβιτς και άλλων Ουκρανών

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας έχει δεσμεύσει σε ελβετικές τράπεζες ποσά ύψους 170 εκατ. ελβετικών φράγκων (193,34 εκατ. δολαρίων, 139,31 εκατ. ευρώ) τα οποία ανήκουν στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τον ίδιο, έγραψε μια ελβετική εφημερίδα σήμερα.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε διατάξει να παγώσουν οι πόροι 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένων του τέως προέδρου και του γιου του Ολεξάντρ, στα τέλη Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, προσέθεσε τα ονόματα άλλων εννέα Ουκρανών στον κατάλογο των προσώπων που αφορούν τα μέτρα.

Η ελβετική εφημερίδα Zentralschweiz am Sonntag ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία άρχισε πέντε έρευνες σε βάρος προσώπων που υπάρχουν υποψίες πως επιδόθηκαν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα ανέφερε ότι γύρω στα 170 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα δεσμεύθηκαν σε σχέση με τις έρευνες», έγραψε η εφημερίδα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εισαγγελίας για να σχολιάσει την υπόθεση.

Η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα ασταθής. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή σε επεισόδια, τα πιο αιματηρά μετά από εκείνα που εξανάγκασαν τον Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα τον Φεβρουάριο. Στη χώρα προγραμματίζεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου.