ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: «Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τις εκλογές στην Ουκρανία»

Ολάντ: «Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τις εκλογές στην Ουκρανία»

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι τίποτε δεν πρέπει να «εμποδίσει» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζονται οι αιματηρές ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την Οδησσό.

Αυτές οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν «σε ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωσε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του από τα Ηλύσια Πεδία μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Πρέπει «να πείσουμε τις ρωσικές αρχές και τον (ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ο μόνος πιθανός δρόμος είναι ο διάλογος και άρα η αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Νωρίτερα σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επέκρινε την «αντιφατική» θέση της Ρωσίας, η οποία είναι αντίθετη στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, όμως καλεί τους Σύρους να ψηφίσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αναφέρω επ’ ευκαιρία μια αδικαιολόγητη αντίφαση των ρώσων εταίρων μας. Από τη μία λένε "δεν πρέπει να γίνουν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία", την ώρα που αποτελεί την διέξοδο για την ειρήνη, και από την άλλη στη Συρία αν και μαίνεται πόλεμος, υπάρχουν 150.000 νεκροί (οι Σύροι) πρέπει να ψηφίσουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές του Ιουνίου», είχε επισημάνει ο Φαμπιούς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Αν δεν πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 25ης Μαΐου, αυτές οι προεδρικές εκλογές που αποτελούν την κανονική έξοδο από μια κρίση, θα περάσουμε στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων», είχε προειδοποιήσει ο Φαμπιούς.