ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ ζητεί να κριθεί μετά την πενταετία

Ο Ολάντ ζητεί να κριθεί μετά την πενταετία

ΠΑΡΙΣΙ. Υστατη προσπάθεια να επανακτήσει την απολεσθείσα δημοτικότητά του πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παραχωρώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε ιδιωτικό δίκτυο της γαλλικής τηλεόρασης, ζητώντας να «κριθεί μετά το πέρας της πενταετίας του».
Στη συνέντευξη, στην οποία εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις τηλεθεατών, ο κ. Ολάντ εμφανίσθηκε αποφασιστικός, δηλώνοντας έτοιμος να προχωρήσει «πιο μακριά και πάντα πιο γρήγορα» και να καταπολεμήσει την ανεργία, «η εμμονή μου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Με τη δημοτικότητά του να κυμαίνεται κάτω από το 20% θετικών γνωμών, ο Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω του την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, ο κ. Ολάντ δεσμεύθηκε να καταθέσει εκ νέου το σχέδιο νόμου για την ψήφο των μεταναστών στις τοπικές εκλογές, ομολογώντας, ωστόσο, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να το πετύχει. Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος επέδειξε αυτοκριτική διάθεση, υπογραμμίζοντας ότι έλαβε το «ξεκάθαρο μήνυμα των δημοτικών εκλογών», επισημαίνοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής μεταξύ των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις του σκανδαλοθηρικού Τύπου για την προσωπική του ζωή και τη σχέση του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ, ο κ. Ολάντ είπε χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε επέλεξα τον δρόμο της χυδαιότητας ή της προστυχιάς».